Малко над 1 милион българи имат татуировки (19%), посочват, че

...
Малко над 1 милион българи имат татуировки (19%), посочват, че
Коментари Харесай

„Тренд“: 1/3 от българите не искат връзка с татуиран човек


Малко над 1 милион българи имат татуировки (19%), показват, че имат татуировка. В по-голям дял мъжете за сметка на дамите декларират, че имат татуировка. Спрямо възрастта съвсем половината от хората сред 18-29 година показват, че са си създали татуировка.

Това сочат данните от изследване на " Тренд " по поръчка на вестник " 24 часа ", направено в интервала 12-19 януари. С увеличението на възрастта фрапантно понижава делът на хората, които показват, че имат татуировка. Над 90% са дяловете на хората на възраст над 50 години, които споделят, че нямат татуировка.

Половината от хората, които заявяват, че имат татуировка, имат единствено една, а 29% - две. 12% е делът на татуираните, които имат повече от три татуировки.

Снимка: iStock


Защо хората се татуират?

Сред главните аргументи, които хората акцентират за решението си да си създадат татуировка, са за:
  • красота/стил - 44%
  • израз на обич към избран човек - 38%
  • показва това, което съм – 28%

Сред останалите изтъкнати аргументи са „ като знак на нова страница в живота ми “, изложение на принадлежност към футболен тим, респект към народен воин, както и израз на идеологически възгледи.

При дамите, които имат татуировки, водещата причина е обвързвана с хубост и жанр. Мъжете пък са тези, които си вършат татуировки като принадлежност към даден тим или респект към народен воин. Сходни дялове се регистрират и при мъжете, и при дамите по отношение на повода „ израз на обич към избран човек “.

Снимка: iStock


Татуировките и стандартите

Данните демонстрират, че едвам 3% от хората, които имат татуировки, са се тормозили, че това би попречило да ги наемат на работа.

22% от българите показват, че биха трансформирали мнението си по отношение на чужд човек, когато видят, че има татуировки. 71% не споделят това мнение. В огромната си част възрастните хора биха трансформирали мнението си към даден човек, в случай че видят, че той има татуировки.

23% показват, че в случай че са работодатели, забележими татуировки биха повлияли на решението им да наемат татуиран човек на работа. Тук още веднъж възрастта се оказва от основно значение. С увеличение на възрастта се усилва делът на хората, които дават този отговор.

В изследването са тествани две изказвания, свързани с хората, които имат татуировки. Според 21% от българите хората с татуировки са по-склонни към престъпни прояви, а 65% не споделят това мнение. Най-възрастните в максимален дял са съгласни с това изказване.

Почти подобен дял – 23%, са съгласни с изказванието, че „ хората с татуировки са по-склонни към корист с алкохол и опиати “. 63% не споделят това мнение.

Снимка: iStock


Малко над половината от българите показват, че биха имали интимна връзка с човек, който има татуировки, а малко под една трета показват, че не биха. Жените за сметка от мъжете (34% към 23%) в по-голям дял споделят, че не биха имали интимна връзка с човек с татуировки.

По отношение на поддържане на другарски връзки с човек, който има татуировки, нещата наподобяват по-различно. 71% показват, че биха имали такива другарски връзки, а единствено 16% не биха.

" Татуировките не са събитие на нашето съвремие. Още от древността те са се употребявали да демонстрират избран обществен статус, да вземем за пример. За общества, като Индия, татуировките са ослепителен културен феномен. Днес с изключение на с културата и традициите на избрани общности, татуировките са съвременни и като метод да покажеш себе си, да се усещат по избран метод ", разяснява социологът Евелина Славкова.

Социолозите разясняват още, че в изследването вършат усещане няколко неща. Възрастта е основен фактор във връзка с усещането по отношение на татуировките. Възрастните хора в огромни дялове не утвърждават тази форма на изложение, а и в някаква степен са склонни да стигматизират хората, които имат татуировки. Младите, въпреки това, са по-положително настроени към татуировките и татуираните хора. Чрез татуировките младежите демонстрират характерност, да заявят себе си, да покажат принадлежността си към нещо, знак на желанието за протест. Именно по тази причина най-често татуировките се вършат в младежките години.

От друга страна, усещане прави и още един детайл - високите дялове на хората, които са склонни да одобряват хората с татуировки като склонни към престъпни прояви и ползващи опиати и алкохол. Това също не крие особена изненада. В публичното схващане така наречен мутри и пандизчии, да вземем за пример, имат татуировки като метод да изразят себе си. Такъв вид облици, с рисково държание, са главен източник на модели, които основават отрицателни усещания и стандарти в хората във връзка с тази тематика. В Япония, да вземем за пример, татуировките са неразрешени, тъй като в японската просвета татуировките са свързани най-вече с мафията Якудза.

Проучването на " Тренд " е по поръчка на вестник " 24 часа " и е отдадено на настройките на българите по отношение на татуировките. Изследването е осъществено в интервала сред 12 и 19 януари посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " посредством таблет измежду 1004 души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР