Малкият карибски остров Ангила, беден на природни ресурси и зависим

...
Малкият карибски остров Ангила, беден на природни ресурси и зависим
Коментари Харесай

Изкуствения интелект превърна домейна на Ангила в златна мина

Малкият карибски остров Ангила, безпаричен на естествени запаси и подвластен от туризма, може да завоюва 30 милиона $ тази година с помощта на своята районен домейн.ai. Експлозивният интерес към изкуствения разсъдък трансформира тази зона за домейни в същинска цифрова златна мина.

Ангила е дребна английска територия в Карибско море. Въпреки скромните си размери и население – единствено 91 км² и 15 753 души – островът ненадейно стана известен в областта на ИТ. Причината за това е неговата зона за домейни.ai, която се свързва с акронима AI (изкуствен интелект).

Миналата година Ангуила е спечелила 7,4 млн. $ от регистрации в зоната си за домейни, само че нещата се трансформираха внезапно след въвеждането на чатбота ChatGPT. Това развиване провокира вълна от интерес, вложения и даже боязън в промишлеността на изкуствения разсъдък. Винс Кейт, който ръководи зоната за домейни на Ангила от десетилетия, съобщи, че регистрациите са се удвоили през последната година.

Домейнът от първо равнище.ai е присвоен на Ангила през 1995 година Първоначално през 1985 година на страните са били предоставени национални домейни от първо равнище (ccTLD), като да вземем за пример.us (САЩ),.uk (Великобритания) и.de (Германия). С течение на времето някои от зоните на националните домейни, като да вземем за пример.tv за Тувалу, започнаха да се употребяват в по-широк подтекст.

Точно това се случи със зоната на домейна.ai, която се трансформира в световен знак на изкуствения разсъдък. Стартъпи като Stability.ai и Character.ai я избраха и по този метод способстваха доста за приходите на кораловия остров.

Регистратори като GoDaddy заплащат на Ангила закрепена такса от 140 USD за двугодишна регистрация, като тези цени се покачват заради огромното търсене.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР