Малкият брой членове може да блокира работата на новата антикорупционна

...
Малкият брой членове може да блокира работата на новата антикорупционна
Коментари Харесай

Новата комисия „Антикорупция“: Експерти смятат, че има риск работата ѝ да се политизира

Малкият брой членове може да блокира работата на новата антикорупционна комисия - за това предизвестяват специалисти. Освен това има заплаха новият проверяващ орган да се политизира.

В момента комисията се състои от петима членове, а новата - от трима. И това е първият проблем, съгласно специалистите.

Основната им задача ще е да проверяват корупцията по високите етажи на властта

„ Силно лимитираният брой на комисията и невъзможността те да работят обикновено, в случай че членовете спаднат от трима на двама по някакви справедливи условия - болест, командировка, персонален ангажимент – това са единствено част от проблемите, които биха зародили “, изяснява доцент Наталия Киселова, учител в СУ.

Сега инспекторите ще се избират от две трети от Народното събрание, което по думите на адвокати е проблем и води до политизиране на комисията, тъй като от право са лишени президентът и опозицията.

Нова ротационна комисия ще се занимава с закононарушенията на държавните лица

„ И ще дам доста елементарен образец - от посланичество в този орган са лишени опозиционните сили и президента, т.е. доста елементарно той може да стане политически инструмент, а неговата съществена задача е да се занимава с битка с корупцията по високите етажи на властта “, изяснява и доктор Иван Брегов от ИПИ.

Основната задача на променената комисия ще е да проверява корупцията по високите етажи на властта. Но не е изяснено по какъв начин инспекторите ще сътрудничат с прокурора, който управлява следствието.

Преди 115 години първостроителите на модерна България ни дадоха един превъзходен образец за единение, сподели тя

„ Стремежът да се избяга от прокуратурата не може да бъде избегнат по една причина, защото прокуратурата управлява следствието “, разяснява доцент Киселова.

Според специалистите, има опция да се наложи несъгласие на новия закон, както и да стигне до конституционния съд.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР