Малките и средните предприятия трябва да се подготвят за промяната,

...
Малките и средните предприятия трябва да се подготвят за промяната,
Коментари Харесай

Родният бизнес трябва да се подготви за новите правила за защита на личните данни

Малките и междинните предприятия би трябвало да се приготвят за смяната, която Общият правилник за отбрана на данните ще вкара след по-малко от четири месеца. Това съобщи еврокомисарят по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел във видеообръщение по време на конференция в НДК.

Новите европейски правила за отбрана на персоналните данни на жителите влизат в действие от 25 май . Това е най-голямата промяна в тази област от 1995 година насам, напомня " Дарик ".

Регламентът беше утвърден от Европейския парламент на 14 април 2016 година след четири години подготовка и диспути.

Правилата лимитират обсега на персонални данни, които фирмите могат да събират, съхраняват и употребяват в Европейския съюз. В закон ще се трансформира така наречен “право да бъдеш забравен”, което разрешава на потребителите да желаят от компаниите да отстраняват онлайн информация за себе си.

Някои компании ще бъдат длъжни да назначат чиновник, който да дава отговор за отбраната на персоналните данни.

Според новия правилник да вземем за пример всеки под 16 години ще би трябвало да получи родителско позволение, с цел да употребява известни цифрови услуги.

При несъблюдение на разпоредбите, санкцията за фирмите може да доближи до 20 милиона евро или 4 % от годишната облага.

" Защитата на данните е тясно обвързван правилник с един от най-тежките законодателни пакети - това е “ePrivacy” - регламентът за отбрана на електронните данни ", съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова.

Защо е значима отбраната на данните, тъй като постоянно споделят, че в Европа няма задоволително новаторски компании, в противен случай, има извънредно огромен брой. Факт е, обаче, че сега, в който се разраснат, те се реалокират най-често в Съединени американски щати. Един от най- известните образци за това, е Skype. Основната причина, с която ние сме наясно за какво не можем да ги задържим в Европа, е неналичието на единната регулаторна рамка, която да им разреши да се развиват свободно и въпреки това доверието или недоверието на потребителите дали техните персонални данни са добре предпазени, акцентира Лиляна Павлова, съобщи БГНЕС.

Тя означи, че отбраната на персоналните данни на потребителите е топ приоритет. 80% от европейските консуматори считат, че не са сигурни дали техните данни са добре предпазени. Ние би трябвало да създадем нужното, да дадем убеденост на потребителите, че персоналните им данни са предпазени, да дадем увереността и спокойствието на бизнеса, че могат да оперират умерено също и да работят в една добра регулаторна среда с единни условия, добави Павлова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР