Малки, средни и големи гайдари днес свиреха-говореха на жителите и

...
Малки, средни и големи гайдари днес свиреха-говореха на жителите и
Коментари Харесай

Гайди звучаха за разтуха на гости и жители на Златоград

Малки, междинни и огромни гайдари през днешния ден свиреха-говореха на жителите и гостите на Златоград. Сърцатите им осъществявания пристигнаха като утеха в края на дългата коронавирусна пандемия. Зажаднели за забавление хора от цялата страна посетиха стария град, с цел да се насладят на родопските песни, танци и свирни.

Като бройка на гостите днешният празник на гайдата надалеч не може да се съпостави с анулирания за втора година към този момент празник на чевермето, само че въодушевление несъмнено не липсваше.
Когато гайдите писнаха за начало, очите на мнозина се извършиха със сълзи – от наслада ли, от дълго стаявана тъга, повинност и примирение ли, единствено те си знаят, само че вълнението при стотици избликна неудържимо.

Масово хората снимаха видео с телефони, камери и фотоапарати, с цел да си скътат безценен спомен от златния град, в който някои за първи, други – за следващ път, бяха топло посрещнати от гостоприемните домакини.

Овации за превъзходните осъществявания получи локалният гайдарски състав „ Дельо Хайдутин “ с началник Тодор Кайков, в който свири от няколко години и кметът Мирослав Янчев.
Почитателите на родопския фолклор се удивиха също на танцовия състав „ Опа-Иха “ от Рудозем с живописен началник Екатерина Лазарова, на самостоятелни реализатори от рудоземското читалище „ Христо Ботев – 2000 “ с началник Соня Борисова, на танцовия състав „ Акрани “ при ОНЧ ”Просвета-1908 ” в Златоград  с живописен началник Даниела Тасева и на младежката фолклорна група при ОНЧ ”Просвета-1908 ” в Златоград с началник Нели Шъкова.

Свежа изненада за публиката сервира 9-годишната Габриела от Варна, която със своя чист и гласовит глас извърши безупречно сложната „ Излел е Дельо бунтовник “ и „ Росни ми, росни, Росице “.
 

На огромен интерес се радваха демонстрацията на метода, по който се създава родопска каба гайда, и беседата за историята ѝ от траките до през днешния ден, показани от майсторите на гайдарското изкуство Петър Янев и Костадин Илчев.    

Празникът се финансира по план от Програма за развиване на селските региони по линия на МИГ Кирково-Златоград. Със средствата от плана ще бъдат закупени и 30 родопски носии за деца и младежи от самодейния гайдарски състав към съдружие „ Дельо Хайдутин “, заяви ръководителят му Тодор Кайков, който е и ръководител на Управителния съвет.

По думите на кмета Мирослав Янчев празникът на чевермето е единствено краткотрайно анулиран. Ако всичко е наред и здравната рецесия отмине, следващата година ще си го възстановят. А той също е придружен от богата музикално-танцова стратегия.
В днешния ден най-после на мегдана скромно се въртяха единствено три чевермета. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР