Малки местни търговци излизат от моловете и се прелокират на

...
Малки местни търговци излизат от моловете и се прелокират на
Коментари Харесай

Пловдивските търговци излизат от моловете, връщат се на Глав...

Малки локални търговци излизат от моловете и се прелокират на основната комерсиална улица в Пловдив. Това се случва и с по-големите и към този момент одобрени марки на пазара, настояват от организациите за парцели.

Тенденцията е в резултат на пандемията и тя ще продължи през тази и идната година.

Прелокация на огромните марки

С пандемията най-големи промени и загуби претърпя пазарът на огромните търговски площи, твърди Анна Димитрова от „ Омега-А”. „ Търсенето на пространства чартърен е в режим „ пауза”. Промяна има и в търговията на дребно заради бързото развиване на онлайн магазините. Това докара до една нова наклонност за понижаване на наемните равнища в комерсиалните центрове, което дава опция за прелокация на някои марки на по-добри позиции. Тези браншове се сблъскват с непрестанен напън и неустановеност, подбудени от здравната рецесия. Необходими са неизбежни промени, с цел да се оцелее в тази среда. Ключова е гъвкавостта при преразглеждане и смяна на структурата на сделките”, споделя Димитрова. Цените за най-атрактивните площи в моловете в София са приблизително 34 евро на кв.м, до момента в който на централните софийски търговски улици вървят приблизително 50 евро за кв.м.

В Пловдив магазините по Главната и в централната част на града вървят по 10-20 евро/ кв.м. Брокери настояват, че сега има две предложения на по-високи равнища - от 30-35 евро/кв.м. " Като цяло цените по основната улица - " Княз Александър I Батенберг ", и по ул. " Райко Даскалов " вървят надолу. Това се дължи на терзанията на търговците от ново затваряне поради пандемията ", обобщава Анна Димитрова.

Принудителните затваряния на моловете

като ограничаваща мярка за разпространяване на ковид са предиздвикали доста търговци да изнесат бизнеса си на оживени улици, настояват консултантите от Colliers International. „ Секторите на търговията са друго наранени от промененото всекидневие на хората в изискванията на пандемия. Промените на пазара дават опция на някои търговци да разширят наличието си тук-там, които по-рано са били труднодостъпни за тях. Гъвкавостта на страните при сключването на покупко-продажби ще бъде основен фактор през тази и идната година “, написа Colliers. Средните наеми в комерсиалните центрове остават непроменени на равнище от 34 евро на кв.м. Свободните площи в моловете също са

постоянни на равнище от 6-7% макар затварянията

и ограничаващите ограничения. Colliers предвижда, че до края на 2021 година ще продължи наклонността за разкриване на нови обекти в комерсиалните паркове. Този формат ще остане желан за развиване на търговски площи в по-малките обитаеми места и най-благоприятен вид за позициониране на оператори вид „ биг бокс “.

През първото полугодие биг бокс операторите от питателните вериги са се фокусирали върху реставрация на магазините си с въвеждане на каси за самообслужване - Billa, Kaufland, T-market и Promarket. Най-активна в експанзията си е полската марка Pepco, като броят на нейните обекти в страната доближи 81.

„ Онлайн търговията се трансформира в главен канал,

посредством който редица компании поддържат връзка с клиентите си. Коронавирус пандемията форсира цифровата промяна на бизнесите в България, ускори темповете на обединение на физическата и онлайн търговията. Водещите марки в България потвърждават ефикасността на обединяването на цифровите и физическите канали в поддръжка на желанията на клиентите като способ за извършване на покупки, вместо да третират онлайн магазините и физическите магазини като обособени обекти “, отбелязва консултантската компания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР