Малка Финландия не се подчинява на Сталин. И затова той

...
Малка Финландия не се подчинява на Сталин. И затова той
Коментари Харесай

Когато малка Финландия се опълчи на Съветския съюз


Малка Финландия не се подчинява на Сталин. И по тази причина той подрежда инвазия. Т.нар. Зимна война, завършила през март 1940 година, нанася огромни вреди на Червената войска - не на последно място поради мощния дух на финландците.

През есента на 1939 година Съюз на съветските социалистически републики и Финландия водят договаряния за териториални отстъпки. Съветският съюз претендира за част от Карелския провлак, за острови във Финския залив и за " аренда " на финландския полуостров Ханко. В подмяна Финландия би трябвало да получи по-голяма като повърхност, само че надалеч не толкоз скъпа територия в Карелия, която де факто се състои единствено от гори и блата.

От руска страна оправдават войната с нуждата да се отмести границата по-далеч от Ленинград. Но кардинално схемата е същата като тази, по която са подписани договорите за взаимопомощ с балтийските страни. Което, както знаем, приключва в последна сметка с тяхната окупация. Финландците обаче не отстъпват на натиска. И тогава, по към този момент пробван сюжет, във Финландия е образувано така наречен " национално държавно управление " отпред с Ото Кусинен - болшевик, избягал в Русия още през 1918 година. Именно това марионетно " държавно управление " моли Червената войска за " помощ ".

" Гнусна провокация "

На 30 ноември 1939 година руските войски нахлуват във Финландия. Както афишира тогава Молотов, мотивът е " гнусната провокация на финландската белогвардейщина ", която сякаш била обстреляла елементи на Червената войска, ситуирани в село на Карелския провлак. Финландците още тогава потвърждават, че обстрелът не може да е бил осъществен от тяхна територия - т.е., че въпросният случай е провокация не на Финландия, а на Москва.

В началото на бойните дейности числеността на руските войски, участващи във войната, надвишава съвсем двойно тази на финландските елементи: 250 000 бойци и офицери от финландска страна против повече от 425 000 руски бойци. Червената войска има и пет пъти повече оръжия. И девет пъти повече самолети.

Декември 1939 година: финландски бойци по време на Зимната война

Финландците разполагат единствено с 32 танка и два бронирани автомобила. Още към 30 танка са останали от Първата международна война, само че те могат да се употребяват единствено като неподвижни бойни " бази ". А Червената войска разполага с цели 2 289 танка. Тоест, при започване на така наречен Зимна война Съветският съюз има доста предимство. Затова в Москва са уверени, че ще съумеят да разгромят финландците единствено за няколко дни.

Червената войска обаче се натъква на твърда и умела опозиция. И съумява да пробие едвам откакто руският контингент е повишен на 760 000 души - т.е., става три пъти по-голям от финландския.

Главнокомандващият на финландските войски военачалник Карл Густав Манерхейм

Съветско-финландската война продължава малко повече от три месеца, само че нанася огромни вреди на Червената войска - не на последно място поради мощния военен дух на финландците. Целият финландски народ се изправя в отбрана на родината си. Важна роля изиграва и фактът, че руското командване подценява както бойните качества на финландските войски, по този начин и труднопроходимите местности. Вместо с противотанкови оръдия, с каквито съвсем не разполагат, финландците вадят руските танкове от строя посредством бутилки със запалителна примес, които тъкмо тогава получават името " коктейл Молотов ".
Редакцията предлага
Увертюра към съдбовното решение на Хитлер

Все отново най-после финландците са принудени да се съгласят с подписването на кротичък контракт със Съветския съюз - в дълготраен проект войната с една толкоз мощна страна е безнадеждна за дребна Финландия. Според контракта, подписан в Москва на 12 март 1940 година, Финландия е принудена да направи териториални отстъпки - освен това доста по-големи от тези, за които Съветският съюз упорства преди началото на войната. Макар че губи 11 % от територията си, а 430 000 души остават без дом, най-важното за Финландия е, че съумява да устои и да резервира своята самостоятелност.

Трагичната равносметка от тази война: 26 000 финландци умират, над 43 000 са ранените. Убитите и безследно изчезналите от руска страна са съвсем 127 000, 246 000 души са ранени. Съюз на съветските социалистически републики понася и сериозна политическа загуба - като " страна-агресор " е изключен от Обществото на народите (ОН). А Хитлер, който следи деликатно хода на войната и вижда грешките на Червената войска, стига до извода, че Вермахтът елементарно ще се оправи с нея. Така.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР