Малка е вероятността коронавирусът да изчезне, но той трябва да

...
Малка е вероятността коронавирусът да изчезне, но той трябва да
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Вирусът ще се опита да стигне до всеки един от нас, при това нееднократно. Разумно е да се ваксинираме, за да не го срещнем неподготвени

Малка е вероятността коронавирусът да изчезне, само че той би трябвало да бъде следен. Съдбата на пандемията - това по кое време ще завърши и какви ще бъдат " взаимоотношенията " ни с вируса в идващите години, зависят от редица фактори. Сред тях са делът на хората, които са построили имунитет против него в следствие от преболедуване и/или имунизация, и степента /ефективността на отбраната ни, " профилът " на вероятно зародили нови разновидности на вируса, това по какъв начин науката и медицината ще отговорят на провокациите, съпричастността на цялото общество. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. доктор Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей към Българската академия на науките, запитана по какъв начин ще се развие пандемията от COVID-19 по света и дали коронавирусът ще изчезне или ще се ограничи неговото разпространяване в бъдеще.
свързани новини3255на 05.11.2021
Вирусът ще се опита да стигне до всеки един от нас, освен това неведнъж. Разумно е да се имунизираме, с цел да не го срещнем неподготвени. Вече видяхме, че болестта може да протече съществено и да докара до краткотрайни и дълготрайни затруднения, които по никакъв начин не са за подценяване, добави тя.

В момента сме в развой на в началото струпване на имунитет против SARS-CoV-2. Да, имунизациите не могат да ни предпазят изцяло от зараза, наново заразяване се случва и при преболедувалите. Въпросът е ще успеем ли да изградим (и какъв брой време ще отнеме това) базово равнище на отбрана, което да ни защищава от тежко боледуване и да попречи на COVID-19 да продължи да бъде драмата, която е сега. Първият конфликт с нов болестотворен сътрудник е плевел и е нужно време, с цел да свикнем едни с други. Въпрос на взаимна еволюция, която не е елементарно да бъде планувана. Все още не знаем дали ще е належащо всяка година да възобновяваме имунизацията, нещо което ни е познато от грипните вируси. Поставянето на трета доза също не трябва да ни учудва - такава е схемата на приложение и на други ваксини, да вземем за пример противополиомиелитната. Областите, където равнището на отбрана на популацията е по-ниско, е допустимо да останат като самобитни огнища, където и отсега нататък ще " припламва " и ще " затихва ", изясни проф. Александрова.
свързани новини7941на 21.10.2021
Тя сподели, че е значимо е да ограничим разпространяването на SARS-CoV-2 (чрез ваксина и съблюдаване на мерките), тъй като разновидности в него настъпват единствено когато се развъжда, т.е. в инфектираните хора. Намираме се в пандемия, в доста региони на света имунизациите не доближават. В момента безусловно се надпреварваме с вируса. Никой не може да се усеща предпазен, до момента в който всички не сме предпазени. Наличието на ниша от чувствителни към SARS-CoV-2 хора, в които той да се развъжда и променя, разрешава развиването му да продължи и постоянно съществува риск от изненада. Всеки един от нас има своите самостоятелни особености (генетични, епигенетични, имунологични) - прекосяването през толкоз доста и разнообразни гостоприемници също оказва въздействие върху еволюцията на вируса.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР