Малийската армия започна да преразпределя войски в понеделник към северната

...
Малийската армия започна да преразпределя войски в понеделник към северната
Коментари Харесай

Мали преразпределя войски в североизточна бунтовническа крепост

Малийската войска стартира да преразпределя войски в понеделник към северната бунтовническа цитадела Кидал, споделиха двама чиновници по сигурността, на фона на подновяването на военните дейности в района.

„ Като част от реорганизацията на нашите договорености на север, ние започнахме предислоцирането на нашите сили в североизточния район на Кидал “, съобщи за Агенция Франс Прес боен представител на Мали, поискал анонимност.

Конвой напусна северния град Гао, който се намира на 300 километра (185 мили) югозападно от Кидал, рано в понеделник, добави източникът.

Друг чиновник по сигурността сподели, че конвоят се състои от 119 транспортни средства и сега е спрян на пътя за северно от Гао.

Ръководителите на националната сигурност взеха решението за разполагане на среща късно в неделя, добави той.

Кидал е кръстопътен район на север, който не е под контрола на малийската страна, а на коалиция от най-вече туарегски групи, наречени Координация на придвижванията на азавадите (CMA).

От края на август в северната част на Мали се следи възобновяване на военните дейности от CMA и усилване на джихадистките офанзиви против армията.

Фактът фактът, че Кидал към момента се управлява от някогашните бунтовници, продължава да съставлява проблем за суверенитета и остава източник на неспокойствие за Бамако, в това число за хунтата.

Лидерите на хунтата трансфораха възобновяване на държавен надзор в цялата страна в една от главните си известия.

Обещанието на шефа на хунтата

Кидал се намира на повече от 1500 километра от столицата Бамако и на стотици километри от градовете Гао и Тимбукту.

Това е решаваща спирка сред Мали и Алжир.

Когато през 2012 година избухна въстание, районът беше един от първите в Мали, който падна в ръцете на бунтовниците, както сепаратисти, по този начин и салафисти.

Беше стихотворец от CMA през 2013 година след военна интервенция от Франция и остана в техни ръце макар опита от 2014 година на малийската войска да си възвърне контрола.

През 2015 година бунтовниците подписаха по този начин нареченото Алжирско спокойно съглашение с проправителствените въоръжени групировки и страната.

Бунтът от 2012 година проправи пътя за въоръжени групировки, свързани с Ал-Кайда, да завладеят по-голямата част от севера, като провокира намесата на Франция и потопи Сахел във война, оставила хиляди жертви.

Свързаният с Ал-Кайда джихадистки алианс Група за поддръжка на исляма и мюсюлмани (GSIM) в този момент оперира в огромни сектори от северната и централната част на Мали, както и в покрайнините на столицата Бамако.

На североизток групите, свързани с организацията Ислямска страна, са разширили контрола си над съвсем целия района Менака.

Джихадисткият протест, който избухна в Северно Мали през 2012 година, се популяризира в Нигер и Буркина Фасо през 2015 година

След поредни преврати през 2020 година и 2021 година, малийската хунта изтласка френските антиджихадисти мощ през 2022 година

Северно Мали стана очевидец на поредност от офанзиви против армията през последните седмици, което съответствува с настоящото евакуиране на стабилизационните сили на Организация на обединените нации MINUSMA.

MINUSMA предава своите лагери на малийските управляващи, само че сепаратистите настояват, че би трябвало да бъдат върнати под техен надзор.

Мисията на Организация на обединените нации към момента би трябвало да напусне лагера си в Кидал и две други места на север до края на декември.

Ведникът на хунтата в Мали полковник Асими Гоита, говорейки по случай годишнината от независимостта на западноафриканската нация през 1960 година от Франция предишния месец, даде обещание да си върне контрола над страната от джихадистки групи и бунтовници.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР