Малдивите и Петра в Йордания са мечтана дестинация за много

...
Малдивите и Петра в Йордания са мечтана дестинация за много
Коментари Харесай

"Това не са Малдивите" - местата, които Саудитска Арабия иска да посетите

Малдивите и Петра в Йордания са мечтана дестинация за доста туристи по целия свят. От предходната седмица Саудитска Арабия твърди, че може да предложи други възможности.

Уахабитското кралство разгласи в петък, че туристически визи ще се издават за жители на 49 страни. Справка на формалния уебсайт на самодейността - наличен на британски и китайски - сочи, че измежду тях е и България. Дни преди формалното начало на визовата стратегия в някои огромни вестници и на специфичен уебсайт имаше живописни фотоси с надписи като " Това не са Малдивите " или " Това не е Петра ".

Към загадъчните фотоси тогава нямаше изложение. Кои обаче са местата, към които Рияд желае да насочи вниманието на бъдещите туристи?

" Саудитските Малдиви " да вземем за пример се назовават Умлудж - изящен район по крайбрежието на Червено море, пъстър с красиви гледки и 104 малко познати отвън страната острова.



Умлудж е подобаващ освен за фенове на красиви гледки (планини и неактивни вулкани) или манго (каквото се създава в региона). Той е по пътя на доста морски животни и част от маршрута на доста прелетни птици. Наоколо не се позволяват огромни кораби или фериботи, водата се счита за кристално чиста.

" Саудитската Петра " пък е Мадаин Салех - антично населено място от времето на набатейците (живели на Арабския полуостров и на територията на днешна Йордания). През 2008 тя стана първият саудитски обект, влезнал в листата на ЮНЕСКО с недвижимо културно завещание.

Комплексът със 130 гробници, обекти отпреди исляма и кирпичени къщи се намира в региона на Медина - второто най-свещено място за мюсюлманите. Според Корана коренните поданици на Мадаин Салих са осъдени за идолопоклонничество - земетресение и гръмотевична стихия унищожили отчасти мястото. Затова мнозина мюсюлмани смятаха, че Мадаин Салих е прокълнато място. Туризмът би трябвало да промени това.

 Мадаин Салех. Досега туристи от чужбина не можеха свободно да посещават страната. Сега визите ще са налични със поръчка онлайн, само че и при идване в страната. За пръв път това е допустимо и през саудитските посолства и консулства по света.
© Associated Press

Мадаин Салех. Досега туристи от чужбина не можеха свободно да посещават страната. Сега визите ще са налични със поръчка онлайн, само че и при идване в страната. За пръв път това е допустимо и през саудитските посолства и консулства по света.

Запазените обекти от началото на историята на Саудитска Арабия са забележими с просто око за проследилите представянето на визовата стратегия. То бе в Дирия - остарял град край столицата Рияд, откъдето е династията Ал Сауд, основала първата саудитска страна в средата на 18 в. Също като Мадаин Салех Дирия е част от недвижимото културно завещание на ЮНЕСКО, а относително непокътнатите руини на остарелия град, първа столица на въпросната страна (Дирийското емирство) датират от 15 в.

В самия Рияд е и друга цитадела - Масмак. Тя има съвсем митично значение в саудитската просвета, защото за нея се води главната борба в акцията за отвоюването на Рияд от враждуваща династия. През 1902 година Аблулазиз бин Абдурахман бин Файсал Ал Сауд си връща контрола върху Рияд след заточение в Кувейт и от Масмак стартира от тази цитадела серия от борби, с цел да сплоти страната. Някои от постройките са възобновени във типа, непосредствен до този отпреди повече от век.

 Крепостта Масмак, 2007 година
© Associated Press

Крепостта Масмак, 2007 година

Защо е това отваряне за непознати туристи

Развитието на туризма е измежду задачите в (някога амбициозната) " Визия 2030 " за бъдещето на Саудитска Арабия, заложена от престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Той твърди, че вижда либерализацията като решение за отделяне от прекомерната взаимозависимост от петрола. Попконцерти, кина, позволение дами до карат са част от ограниченията, които той взе в културната промишленост, въпреки някои да оспорват резултата от тях.

Места, известни с цветното си минало и пустинни гледки, планини и живописното крайбрежие на Червено море, ще би трябвало да оказват помощ на Саудитска Арабия да се бори с имиджа си на закостеняло кралство, застинало сред опитите за промени и практиката на обществени обезглавянания, отбелязва " Дойче веле ". Убийството на някогашния консултант на властта, трансформирал се в публицист отстъпник Джамал Хашокжи, също не оказва помощ на страната.
View this post on InstagramThis is not Petra. Be the first to explore an exciting new destination. Discover more on our website (link in bio), where all will be revealed in 5 days.... #whereintheworld #travelgram #instatravel #letsgoexploring #destinationundiscovered #roadlesstravelled #naturalwonders #traveltheworld #seetheworld #nature #adventure #wanderlust #landscape #travelphotography #mysterylocation #mysterydestination #escape
A post shared by Where in the world? (@whereintheworld.co) on Sep 23, 2019 at 10:58am PDT

Това евентуално мъчно ще се продаде на туристите от Запада.

Ахмед ал-Хатиб, който управлява този опит за поощряване на туризма, е на друго мнение. " Много, доста сигурен съм, че ще имат по-добра преценка, когато дойдат и преживеят живота тук, в Саудитска Арабия, и им давам обещание, че ще си тръгнат с чудесни мемоари. " Той счита, че страната му " остава достоверна " по-късно решение.

Според уеб страницата Lonely Planet обаче има още един проблем. " Чудесата изобилстват " в Саудитска Арабия, само че тя е надалеч от евтина дестинация - междинният дневен бюдет варира от 120 до 266 $.

Въпреки това Мохамед бин Салман се надява до 2030 година туризмът да образува 10% от брутния вътрешен артикул на страната. Сега този дял е едвам 3% (в България да вземем за пример е 13 на сто). До същата година в страната би трябвало да има 500 хиляди нови хотелски стаи. Част от същата стратегия е опитът 50 острова и други кътчета по крайбрежието на Червено море да бъдат превърнати в първокласни курорти и се чака трансформацията да доближи и Умлудж.

 Архивна фотография от остарелия град на Джеда - едно от най-важните пристанища при започване на арабската агресия през 7 в. Освен значимата комерсиална роля това е и обичайната входна точка за поклонниците, които пътуват за Мека по море.
© Associated Press

Архивна фотография от остарелия град на Джеда - едно от най-важните пристанища при започване на арабската агресия през 7 в. Освен значимата комерсиална роля това е и обичайната входна точка за поклонниците, които пътуват за Мека по море.

Не всичко се либерализира

Туристите ще би трябвало да се преценяват с порядките на саудитското кралство, само че въпреки всичко ще има някои отстъпки.

В страната, където сегрегацията на мъже и дами към момента е обществена норма, управляващите настояват, че ще има отстъпки за туристи. Жените да вземем за пример няма да се постанова да носят наложителната при поклонения абая. Те ще би трябвало да лимитират до " обичайно " облекло, даже на плажа.

" Ройтерс " обаче отбелязва, че към момента не е открито дали задграничните двойки ще имат право да отсядат в една и съща стая, в случай че не са женени.

Остава и ограничаването за навестяване на значимите за вярващите градове Мека и Медина - те е са все по този начин налични единствено за мюсюлмани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР