Мълчанието се определя като „пълна липса на звук“, а все

...
Мълчанието се определя като „пълна липса на звук“, а все
Коментари Харесай

Ползите от мълчанието и как да го практикуваме

Мълчанието се дефинира като „ цялостна липса на тон “, а от ден на ден хора стартират да откриват изгодите от тишината. Въпреки това в свят, в който сме заобиколени от „ претоварване с информация “ и високи равнища на „ шумово замърсяване “ заради непрекъснатия поток от вести, телефонни сигнали, обществени медии и други – през днешния ден може да бъде много мъчно да се реализира тишина.

Психолозите считат, че това е в наш ущърб, защото е потвърдено, че тихото време за размисъл е положително за цялостното благоденствие по редица способи, изключително свързани с облекчение на напрежението.

Каква е силата на мълчанието?

Мълчанието и самотата значително вървят ръка за ръка, като и двете са свързани с възстановяване на психологичното здраве, когато са в уравновесено, умерено количество (тъй като прекалено много може да усили възприятието на самота).

Според доста изследвания, изгодите от мълчанието са сходни на тези от медитацията и включват по-ниски равнища на тревога, по-малко отрицателни мисли, плюс усъвършенстван фокус, креативност и даже самообладание.

Какви са изгодите от мълчанието?

Въпреки че нашата просвета и всекидневието ни подтикват непрекъснато да консумираме информация и наличие (и то е налично 24/7 с помощта на актуалните технологии), мълчанието остава значима част от основаването на спокоен, фокусиран метод на мислене.

Според специалисти, има няколко евентуални изгоди от тишината:

По-добра изясненост на мозъка

Много изследвания демонстрират, че можем да мислим и обработваме страстите си най-ясно, когато не се разсейваме от шума в средата. С това идва и способността да взимаме по-добри решения. Мълчанието оказва помощ да разберете по-добре какво желаете и какво не, по какъв начин се чувствате, какво се нуждае от вашето внимание и какво може да оставите настрани за различен ден.

Повишено съзнание

Седенето в тишина, сходно на медитацията, е един от най-известните способи да увеличите осъзнаването на страстите си и да практикувате саморефлексия. Много хора откриват, че самотата и тишината им разрешават да влязат в контакт със своя „ интуиция “ и да спрат да потискат възприятията или мислите, които нормално се отблъскват.

Помага за продуктивността

Да бъдеш по-спокоен и по-фокусиран като цяло постоянно води до нараснала продуктивност, когато пристигна време за работа и взимане на решения. Обратното също е правилно: на претрупания и заплеснат разум му е по-трудно да се концентрира и затруднява постигането на прогрес.

Някои проучвания даже демонстрират, че мълчанието може да подтиква растежа на нови мозъчни кафези в елементи от мозъка, виновни за ученето и вземането на решения. Освен това при децата са открити връзки сред тиха среда, усъвършенствани качества за учене и достижение като възпитаници.

Шумната учебна среда покачва риска от неприятно показване в учебно заведение, постоянно заради компликации при съсредоточаване и запомняне на информация.

Повишава творчеството

Дневното сънуване и мозъчната офанзива могат да бъдат значима част от креативния развой, защото там се раждат концепциите. Тогава не е чудно, че доста креативен персони през цялата история, в това число писатели, художници и изобретатели, са били известни, че работят сами в безмълвие през по-голямата част от работните си дни.

Ползи за физическото здраве, свързани с понижения стрес

Известно е, че мощната, шумна и „ безредна “ среда покачва усещанията за стрес, в това число посредством повишение на равнищата на „ хормоните на напрежението “, като кортизол и адреналин. Мълчанието има противоположен резултат върху маркерите на напрежението: естествено оказва помощ на тялото да се отпусне, като усилва интензивността на парасимпатиковата нервна система, която ни оказва помощ да си починем.

Това е още по-въздействащо, когато се комбинира със средства за облекчение на напрежението, като надълбоко дишане, вървене, медитация, йога или визуализация.

По-добър сън

Докато някои хора настояват, че заспиват по-лесно с звук, възпроизвеждащ се на назад във времето, като тв приемник или музика, множеството хора се отпускат и спят най-добре в тишина. Правенето на медитация за сън, четене безшумно или молитва/съзерцание се предлагат преди лягане, с цел да подобрите съня и да се борите с безсънието.

Как да практикуваме повече тишина?

Експертите, които са изследвали връзката сред тишината и психологичното здраве, предлагат да вършиме „ паузи “ в деня си, с цел да се възползвате от лечебните резултати на тишината.

Въпреки че сигурно можете да вършиме нещо като медитация за 15 или 20 минути всеки ден, в случай че не намирате това за доста потребно или практично, пробвайте да забавите темпото през целия ден и вместо това - да си дадете тихи почивки, с цел да се отпуснете. Тези „ паузи “ са разказани от някои, като „ мини-медитации “, тъй като всъщност те са.

Ето способи, по които можете да практикувате повече тишина и да изпитате изгодите от тишината:

Отделяйте къс интервал от време всеки ден за медитация или просто да легнете или да седнете някъде комфортно и доста безшумно. Рано заран или преди лягане е идеалното време за това.

Направете умишлена отмора от „ шума на технологиите “. Избягвайте изкушението да запълните тишината, като включите тв приемника, видеоклиповете в YouTube, радиото или музика и така нататък

Използвайте пътуването си до работното място или когато вършите задания, с цел да забавите темпото и да се отпуснете. Карайте в тишина, изключете музиката и подкастовете и просто съзерцавайте деня си.

Ако сте в аероплан или трен, използвайте слушалки с шумопотискане, затворете очи и се концентрирайте върху дъха си.

Вместо да включвате музика или различен звук, до момента в който чистите и готвите у дома, правете тези неща в тишина. Готвенето или осъществяването на домакинска работа е идеалното време да оставите мозъка си да се лута и да влезете в контакт с възприятията си.

Ако сте склонни да се храните сами, да вземем за пример когато обядвате на работа, не се разсейвайте с телефона, имейлите, видеоклиповете и така нататък Вместо това се насладете на храната, която също оказва помощ за поощряване на деликатното хранене.

Седнете на плажа или в парка и слушайте единствено нежните звуци на природата към вас.

Източник: profit.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР