Малайка Михамбо спечели световната титла в скока на дължина в

...
Малайка Михамбо спечели световната титла в скока на дължина в
Коментари Харесай

Следващата голяма цел на Михамбо е Олимпиадата в Токио

Малайка Михамбо завоюва международната купа в скока на дължина в Доха с резултат от 7.30 метра. Германката стана първата атлетка след именитата Хайке Дрехслер със международна купа за страната от 1993 година и излезе на 12-о място във безконечната класация на дисциплината. Михамбо излезе и на второ място във безконечната немска класация след Дрехслер.

“Голяма чест е да бъда идната немска състезателка в скока на дължина със международна купа след Хайке Длехслер. Тя в действителност остави незаличима диря в спорта в Германия. Много съм горда да бъда втората германка международна шампионка в скока на дължина. Имаме добра връзка с нея и поддържаме контакт от време на време”, сподели Михамбо.

Тя обаче можеше и да не приключи надпреварата по този превъзходен метод, откакто в първия си опит се приземи на 6.52 метра, а във втория направи фаул: “В началото на финала бях нервна. В първия си опит направих доста ситни стъпки и 6.52 метра не бяха задоволителни. Във втория направих фаул. Дръпнах разбега си обратно. Казах си 'трябва да направиш този опит успешен’. В третия си опит се пробвах да подсигуря скока и да вляза в идващия кръг. И стана. 7.30 метра е необикновено. Определено не съм се опитвала да скоча 7.30 метра, само че най-после се случи. Без думи съм. Трябваше ми малко време. Този скок не се случва всеки ден. Не си припомням и в тренировките да съм успявала да скоча по този начин. Не знам дали даже ще мога да скоча толкоз надалеч в живота си.”

През сезона 25-годишната германка имаше 7.16 метра, както и серия резултати над 7 метра. Сред основните фактори за подобряването на резултатите й в скок ана дължина е скоростта. През юни тя реализира персонален връх от 11.21 секунди на 100 метра и бяга 11.13 секунди с попътен вятър от 2.4 м/сек.

“Знаех, че съм в добра форма по време на целия сезон. Бях лидерка в международната класация. Много съм щастлива, че съумях да взема златния орден и да остана международна лидерка. Показах, че съм в положение за подобен страховит скок и в действителност се любувах на атмосферата на стадион “Халифа”. На седмото небе съм “, сподели още тя.

Михамбо, която е родена през 1994 година от немска майка и танзанийски татко, се е занимавала преди атлетиката с гимнастика, балет и джудо. Атлетиката обаче се оказва огромната й обич.

View this post on Instagram
A post shared by Malaika Mihambo (@mali.mihambo) on Oct 7, 2019 at 8:58pm PDT
Първото й огромно състезание в атлетиката е Световното за юноши и девойки под 18 години в Лил през 2011 година Тогава приключва девета във финала с 5.81 метра. Няколко месеца по-късно реализира впечатляващ персонален връх от 6.40 метра.

Първият й огромен триумф пък е на Европейското под 20 години в Риети през 2013 година, където печели купата с 6.70 метра. Същата година тя взе участие и на Световното за мъже и дами в Москва, където реализира 6.49 метра в квалификациите и се подрежда на 17-о място. Това е и последният път, когато тя не влиза във край на огромен конгрес.

През 2015 година Михамбо печели европейската купа за девойки под 23 години в Талин с 6.73 метра и приключва шеста на Световното в Пекин. През 2016 година е бронзова медалистка на Европейското в Амстердам, на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година е четвърта с персонален връх от 6.95 метра.

Миналата година тя завоюва и европейската купа в Берлин, а идната й огромна цел е Олимпиадата в Токио следващата година: “Отивам на 4-седмична отмора в Тайланд. Искам да прегледам тази страна. Олимпийските игри са идната ми цел. Надявам се, че ще остана здрава.”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР