МАКУЕНИ, Кения (AP) — На сухо речно корито една скорошна

...
МАКУЕНИ, Кения (AP) — На сухо речно корито една скорошна
Коментари Харесай

За да направят вода през цялата година, кенийците в сухите райони изграждат пясъчни язовири на сезонни реки

МАКУЕНИ, Кения (AP) — На изсъхнало речно корито една скорошна слънчева заран жителите на село Касенгела се трудиха, смесвайки цимент и пясък за изработката на бетон. Звукът на техните лопати резонираше в долината, до момента в който други поданици, работещи по двойки, носеха камъни до мястото в дървени рамки.

Те изграждаха песъчлив язовир, конструкция за събиране на вода от сезонни реки. Бариерата, нормално направена от бетон, попречва водния поток и едрите пясъчни зърна се утаяват зад нея, създавайки неестествен водоносен небосвод, който се запълва по време на дъждовните сезони.

Тук няколко пъти годишно текат сезонни реки и с малко тръбопроводна вода и малко надеждни други възможности доста хора тук разчитат на тях за вода. Изграждането на пясъчни язовири на тези реки, където хората могат да загребват пясъка, с цел да донесат водата или да употребяват ръчни помпи, оказва помощ да се сведе до най-малко загубата на вода посредством изпаряване и презарежда подпочвените води. Това е все по-важно, защото породено...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР