Максималната фаза на пълното слънчево затъмнение, която се очаква във

...
Максималната фаза на пълното слънчево затъмнение, която се очаква във
Коментари Харесай

Наблюдаваме невероятно небесно явление на 14 декември

Максималната фаза на цялостното слънчево затъмнение, която се чака във вечерта на 14 декември, ще продължи 2 минути и 10 секунди.

Това оповестява Московския планетариум, който прецизира, че нито цялостната, нито частичната фаза на слънчевото затъмнение ще могат да бъдат следени от територията на Русия.

Небесното събитие ще може да бъде проследено от жителите на Чили и Аржентина. Частичният небесен театър ще може да бъде следен в Южна Америка, Полинезия, Антарктида и Африка.

Видимият диаметър на Луната ще бъде с 1,0254 пъти по-голям от забележимия диаметър на слънчевия диск, заради тази причина Луната изцяло ще закрие Слънцето. Астрономическият феномен ще продължи най-много 2 минути и 10 секунди, като се чака той да се състои в 18:13 часа българско време.

Ширината на лунната сянка на 14 декември ще бъде 90 километра. Само хората, попаднали в тази линия, ще могат да следят астрономическото събитие.

Лунната сянка ще попадне на Земята в 16:32 часа българско време в централната зона на Тихия океан и ще се изтегли в 19:30 часа на запад от крайбрежията та Намибия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР