Максим САМОРУКОВЕвразийски център Карнеги“ (Русия)Докато молдовците гласуват на 20 октомври,

...
Максим САМОРУКОВЕвразийски център Карнеги“ (Русия)Докато молдовците гласуват на 20 октомври,
Коментари Харесай

Ще се разхлаби ли хватката на Кремъл?

Максим САМОРУКОВ
Евразийски център „ Карнеги “ (Русия)

Докато молдовците гласоподават на 20 октомври, това наподобява като следващ кръг от геополитическото опълчване сред Русия и Запада за страните от някогашната империя и сфера на въздействие на Москва. На решителен референдум молдовците гласоподават дали желаят участие в Европейския съюз. Те също би трябвало да избират сред Мая Санду, настоящия проевропейски президент с реформистка стратегия, и кохорта от проруски претенденти с друга степен на радикализъм.
Русия разпростира своя азбучник от интервенции за въздействие, до момента в който се пробва да подкопае пътя на дребната страна към западните институции. Доказателствата за съветска интервенция са изобилни и сумите, които Москва насочва към своите подставени лица, са невиждани за молдовската политика. Освен че заплаща на десетки хиляди молдовци да гласоподават срещу присъединението към Европейски Съюз и финансира промосковски претенденти, Русия опитва нормалната си тактичност за потребление на сенчести олигарси, които да завладеят страната.
И най-после имаме Приднестровието - окупирана от Русия част от Молдова, граничеща с Украйна. Това е характерен замразен спор и е друга изпитана тактика на Москва за напън върху страни, които желае да управлява. Въпреки че сега опасността от съветска инвазия в Молдова от Приднестровието е извънредно дребна, защото Русия е заета да води война с Украйна, това постоянно може да се промени в бъдеще...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР