Макс Ернст e германски художник – живописец, график и скулптор,

...
Макс Ернст e германски художник – живописец, график и скулптор,
Коментари Харесай

Роден е Макс Ернст

Макс Ернст e немски художник – живописец, график и ваятел, живял дълго време във Франция и Съединените щати, ослепителен представител на дадаизма и сюрреализма.
Макс Ернст е роден на 2 април 1891 година в Брюл, близо до Кьолн, като трето от общо девет деца на глухонемия преподавател Филип Ернст и неговата брачна половинка Луизе (по татко Коп). Първият контакт с рисуването получава от татко си.
 Ден на шегата Ден на шегата
Денят на шегата се чества в разнообразни страни по света на 1 април всяка година. Денят на шегата не е формален празник, само че е спечелил ш...
През 1908 година приключва гимназия и от 1909 до 1914 година следва философия, логика на психиката и изобразяване в университета в Бон. През 1913 година се мести в Париж и се заселва в Монпарнас. От 1918 до 1926 година е женен за някогашната си колежка, еврейката Луизе Щраус-Ернст. Двамата имат през 1920 година наследник Ханс-Улрих Ернст, който става художник с името Джими Ернст.
През 1920 година Ернст провежда в Кьолн групата Дада. През 1922 година се връща назад в Монпарнас и живее дружно с Гала Дали. От 1924 година Ернст е един от най-важните художници на сюрреализма. В края на 30-те години живее с младата художничка Леонора Карингтън.
След началото на Втората международна война е задържан за малко като немски жител, а след окупацията на Франция – още веднъж от немските управляващи, само че през 1941 година съумява да замине за Съединените щати благодарение на богатата Пеги Гугенхайм, за която се дами малко по-късно в Ню Йорк. През 1946 година се развежда и се дами за художничката Доротея Танинг в Бевърли Хилс, двамата живеят в Седона. През 1953 година се завръща в Париж, а през 1964 година се открива в югоизточна Франция, в провансалското градче Сейян (деп. Вар).
Умира един ден преди 85-я си рожден ден и е заровен в Пер Лашез в Париж.
 Айфеловата кула е публично открита и осветена Айфеловата кула е публично открита и осветена
Айфеловата кула (на френски: Tour Eiffel, [tuʀ efɛl]) е железна решетъчна кула с височина 324 m (заедно с антените, почти какъв брой...
През 2005 година е открит музей на Макс Ернст в родния му град Брюл.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР