Макрон намери необходимия на Франция уран и литий в Монголия

...
Макрон намери необходимия на Франция уран и литий в Монголия
Коментари Харесай

Съсед на Русия ще замени Африка за французите

Макрон откри нужния на Франция уран и литий в Монголия

Франция откри достъп до основни естествени запаси в актуалния свят - уран и литий. Именно това тя губи, когато е изгонена от редица африкански страни. Кой в последна сметка се съгласи да избави французите и какво общо има Русия?

Очевидно Франция, която при Макрон постоянно е подложена на критика за неспособността си да работи на интернационалната сцена, към момента е способна да изненадва. „ Клати се, само че не потъва “, гласи надписът върху античния герб на град Париж. Франция се клати хубавичко, само че съвсем всякога съумява някак да се измъкне.

Когато преди няколко месеца превратът в Нигер и усложняването на връзките сред Париж и новите управляващи на тази африканска страна изостриха въпроса с доставяния от там уран - който е извънредно значим за Франция с огромния брой атомни електроцентрали - имаше оферти за това по какъв начин държавното управление на Макрон може да поправя обстановката. Те разчитаха на интервенция, директна или непряка, от страните, участващи в районния блок ЕКОВАС. Интервенцията в действителност изглеждаше като избавителна пръчка, която щеше да помогне за възобновяване на статуквото и да разреши на Франция да добива уран, както преди - т.е., меко казано, без да надплаща за него.

Други специалисти показаха, че към този момент Франция има повече от задоволително уран за настоящите си потребности и има време да подписа нови контракти с други снабдители. Защото Нигер може да е прелестна страна в някои връзки, само че не е монополист в региона на добива на уран.

Има Казахстан, има Русия и в случай че Макрон в този момент по обясними аргументи не харесва Русия, нищо не му пречи да купи съветски уран от някой остроумен медиатор, който ще показа всички нужни документи, че уранът непринудено зародил в изцяло прилична страна, почитаща западните полезности и даже излъчването му е безусловно демократично. Разбира се, ще би трябвало да платите както за урана от Русия, по този начин и за урана от Казахстан на пазарната цена, само че защото безплатният в Нигер свърши, ще би трябвало да свикнете с новите действителности.

Франция обаче откри различен излаз от обстановката, доста по-елегантен по собствен метод. Още през май, на път от срещата на Г-7 в Хирошима, Япония, Макрон направи малко посещаване в Монголия. Официалната стратегия включваше публична вечеря с ръководителя на страната Ухнаагиин Хурелсух и посещаване на музея, отдаден на монголския поробител Чингис хан.

Трябва да се означи, че в чест на френско-монголското другарство част от сбирките на музея трябваше да отидат на краткотрайна галерия в историческия музей на град Нант през октомври. Това е самобитно, типично европейско мигане, което въпреки всичко демонстрира мястото на Монголия в координатната система на Франция. Видите ли: добре, ще имате галерия на вашия Чингис хан, само че не в Париж, където в действителност се намират най-известните музеи, а в провинцията (Нант се намира в Бретан, това е отдалечена и доста особена провинция на страната ). Това ви е задоволително. На висок глас обаче споделиха и популяризираха нещо друго в медиите.

„ Монголия е страна, притисната сред Русия и Китай, само че в това време е и страна, която се придържа към демократичен модел на ръководство “, сподели неназован източник от Елисейския замък. „ Там има избори, действителни промени са в ход и Монголия търси способи да разшири интернационалните връзки, с цел да бъде в по-добра позиция за разговор със своите съседи. “ Тоест Русия и Китай са неприятни и недемократични, само че Монголия е тъкмо противоположното и по тази причина ще бъдем другари с нея.

По това време, през май, задачата на визитата на Макрон беше оповестена като вероятност за декарбонизация на Монголия и финансова помощ за нея в тази сложна задача. Факт е, че 90% от локалните електроцентрали работят на въглища и все пак съвсем една трета от популацията живее в адска беднотия, когато множеството от бедните даже нямат достъп до това, което на Запад се счита за главните богатства на цивилизацията, като вода за пиянство.

Желанието да зарадва Монголия с чиста сила любопитно съответства с желанието на Франция да постави лапа върху локалните залежи на литий, който, както е известно, е нужен за производството на акумулатори.

Също по този начин, като че ли пътем, беше упоменат планът на компанията “Орано ” за създаване на уранова мина и се промъкна информация, че в участва в страната от 25 години.

Четвърт век работа в мрежа, изследване на локалните управляващи, геоложки изследвания, краткосрочни и дълготрайни проекти, както и, несъмнено, подкупи и други форми на поощряване на съдействието с Франция. Защото правилото на Ал Капоне е остаряло – в този момент с добра дума и пари можеш да постигнеш доста повече, в сравнение с с добра дума и револвер. Особено когато има единствено едно оръжие и няма пари с него.

Посещението на Макрон през май не постави завършек на въпроса: през юни, още преди превратът в Нигер, външният министър Катрин Колона отпътува за Монголия. И тогава внезапно се оказа, че френската “Орано ” към този момент има три лиценза за създаване на монголски залежи на уран и че размерът на вложенията от френска страна ще надвиши един милиард евро. Декарбонизацията към този момент не се загатваше и даже за лития се говореше доста по-малко.

Дойде октомври, когато в музея на Нант беше планувана изложбата, отдадена на Чингис хан. В четвъртък, 12 октомври, президентът на Монголия дойде във Франция - несъмнено, с цел да открие персонално изложбата, само че в действителност най-сетне да подпише съглашението за урана.

Между другото, от съглашението следва, че това е евентуално едно от най-големите залежи в света и че може би там ще се добиват към 4% от международния уран.

Също по този начин Френското бюро по геология и минно дело подписа декларация за желание с монголските управляващи за създаване на плана “Ли-Монголия ”- същият, обвързван с литий. А монголският президент обществено съобщи, че занапред нататък счита Франция за собствен „ трети комшия “.

В резюме можем да кажем следното: френското държавно управление, макар дълготрайните и извънредно преференциални контракти с Нигер, в никакъв случай не е забравяло да има поради проект Б и в това отношение залогът е подложен върху Монголия, далечна страна, за която съвсем няма вести, писани в западните медии..

А фактът, че визитите на Макрон и неговия външен министър не съответстваха с преврата в Нигер, а го предшестваха, демонстрира, че Франция е уловила в точния момент предупредителните знаци в някогашната африканска колония и като цяло е била готова за най-неприятните последици.

И когато се случиха и трябваше да мислят къде да добиват уран през идващите десетилетия, френските управляващи не трябваше да се втурват трескаво и да вършат нелепости. План Б към този момент е на практика въведен в деяние, в този момент просто ще бъде интензивен, това е всичко. По пътя, с изключение на уран, получиха и литий – черешка на тортата, само че поради вероятностите извънредно приятна.

Така че изложбата в Историческия музей на Нант е единствено началото. Ако връзките с Монголия се развият съгласно упованията във Франция, тогава галерия в Париж, може би даже в Лувъра, не е надалеч. И, несъмнено, ще се произнасят още по-патетични речи, в които Монголия ще бъде представяна като пример на народна власт и светилник на либерализма. За разлика от съседите ѝ, несъмнено.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР