Макроикономическият стратег Лин Олдън алармира инвеститорите, че банковата система на

...
Макроикономическият стратег Лин Олдън алармира инвеститорите, че банковата система на
Коментари Харесай

Срив на банковата система на САЩ? Нереализирани загуби за стотици милиарди долари

Макроикономическият пълководец Лин Олдън сигнализира вложителите, че банковата система на Съединени американски щати има неосъществени загуби на стойност стотици милиарди долари.

Олдън изясни , че актуалната банкова рецесия се разграничава от финансовата рецесия от 2008 година, защото банките значително са вложили в американски държавни скъпи бумаги или облигации от 2020 година до 2021 година, когато държавното управление на Съединени американски щати вкара фискални тласъци, а Федералния запас (Фед) поддържаше ниски лихвени проценти.

Въпреки че тези скъпи бумаги с закрепена рентабилност по принцип са по-безопасни от високорисковите ипотечни заеми, които провокираха финансовата рецесия от 2008 година, агресивното повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас през последната година доста понижи цената на държавните скъпи бумаги, притежавани от американските банки.

Причината за банковата рецесия

Според Олдън, Фед увеличи лихвените проценти бързо – с най-бързия безспорен ритъм от десетилетия насам – от 0.08% до 4.57% за една година или 57-кратно нарастване. Този исторически скок на лихвените проценти понижи цената на държавните скъпи бумаги, притежавани от американските банки.

Когато лихвените проценти нарастват, цената на държавните скъпи бумаги нормално внезапно спада. По-старите облигации, закупени при ниски лихвени проценти, в този момент би трябвало да се конкурират с новите съкровищни облигации, които оферират по-висока рентабилност заради внезапното повишение на лихвените проценти. В резултат на това продавачите остават на загуба.


НЕ ИЗПУСКАЙ: 


Нереализирани загуби

Олдън означи, че след година на бързо повишение на лихвените проценти цените на тези скъпи бумаги с закрепена рентабилност в този момент са по-ниски, в сравнение с когато банките са ги купували. Например, в случай че банка е купила 10-годишна съкровищна облигация, когато доходността е била 1.5%, а през днешния ден тя е 4%, то тези по-стари съкровищни облигации ще бъдат обезценени с към 15-20% от всички евентуални купувачи.

Поради закупуването на толкоз доста скъпи бумаги, когато лихвените проценти бяха ниски, които в този момент са мощно обезценени, в случай че бъдат продадени, банките ще имат доста неосъществени загуби, в действителност те ще са на стойност над $600 милиарда.

Инвестициите могат да се държат до падеж

Олдън сподели, че банките могат да се възползват от тези загуби и да си върнат всички вложения, в случай че задържат облигациите до падежа. Сегашното всеобщо евакуиране на средства от банките обаче принуждава институциите да продават тези принадлежности с огромна отстъпка, с цел да задоволят търсенето от страна на вложителите.

Миналата седмица Silicon Valley Bank се срина, откакто претърпя всеобщо изтегляне и разкри загуби на стойност $1.8 милиарда, дължащи се главно на продажбата на американски облигации, които изгубиха огромна част от цената си.


 


Заключение

Въпреки че съгласно известията банковата система е натрупала неосъществени загуби за стотици милиарди долари, Олдън счита, че банките могат да преживеят тази рецесия. Тя означи, че те към този момент са добре капитализирани. Дори и да се наложи банките да осъществят загуби, това няма да докара до систематичен банкрут, както стана през 2008 година

Въпреки това обстановката остава нестабилна и вложителите и вложителите би трябвало да извърнат огромно внимание на протичащото се.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР