Макет на небостъргача С процедурни хватки Столичната община се опитва

...
Макет на небостъргача С процедурни хватки Столичната община се опитва
Коментари Харесай

С процедурни хватки София пробва да спре строеж на небостъргач


Макет на небостъргача

С процедурни хватки Столичната община се пробва да спре градежа на небостъргач в софийския квартал " Стрелбище ". Имотът е благосъстоятелност на компанията НИКМИ и се намира на ъгъла на булевардите " България " и " Петко Ю. Тодоров ". В момента е зелена повърхност, на която компанията желае да издигне 44-етажна постройка. Това провокира митинги на хората от квартала.

" Ще продължим борбата със зъби и нокти за отбрана на терена ", разяснява основният проектант на София Здравко Здравков след съвещанието на Столичния общински съвет в четвъртък. На него общинарите взеха решение, с което се пробват да спрат НИКМИ да застрои терена. Намерението на общината е да употребява решението като мотив в бъдещата си правосъдна борба за прекъсването на градежа.

Предисторията

Теренът на НИКМИ е бил общински до 2006 година Фирмата го придобива след подмяна. По това време на него е разрешено застрояване, само че до 20 метра. В следствие парцелът е предназначен за озеленяване в Общия организационен проект от 2009 година Така в него може да се построи единствено кафе, черква или тоалетна.

През 2014 година с решение на общинския съвет е признат обстоен организационен проект на кв. " Стрелбище ". Имотът на НИКМИ обаче е изключен от неговия обсег, защото компанията е почнала процедура по правенето на независим проект за терена. Вратички в закона разрешават в този проект да се планува строителството на 150-метрова постройка.

Бившият към този момент проектант на София Петър Диков отхвърля да задейства процедурата за независимия проект на терена. Компанията апелира и печели делото, което задължава сегашния основен проектант да задейства проекта. След правосъдното решение от НИКМИ даже заградиха терена и унищожиха вътрешноквартална улица, която минава през него.

Хватки

В опит да откри решение на казуса Здравков изиска от общинските съветници да анулират частта от решението за обстоен проект на " Стрелбище " от 2014 година, с която от обсега му се изключва противоречивият парцел. " С това решение на общинския съвет удостоверяваме, че държим теренът да остане градинка, както планува Общият организационен проект от 2009 година ", изясни съветникът Силвия Христова от ГЕРБ.

Здравков разяснява, че това е едно от дейностите, които се вършат, с цел да се нападна като незначително решението на съда, което разрешава застрояване на терена. " Тази градинка ще остане такава и ще би трябвало да намерим формата”, съобщи той.

Решението на общинарите от четвъртък обаче може да стане мотив за още едно дело по проблема, защото може да се апелира в съда.

Липса на разговор и инспекции

До процедурните хватки се стига, откакто притежателите на парцела са отказали разговор с общината. Отхвърлили и предлагането да бъдат обезщетени с различен терен в София.

" Апелирам към вложителите да проявят задоволително разсъдък, да влезем в договаряния и да търсим подмяна на този терен, който съответно да предложи бъдещо застрояване ", прикани в четвъртък Здравков.

Главният проектант заяви също, че един от шефовете на НИКМИ Милчо Благоев е подал сигнал против него в прокуратурата. Той е за отвод на основния проектант да извърши решението на Върховен административен съд от 2016 година, като допусне смяна на подробния организационен проект за имота на компанията и по този начин задвижи процедурата за изграждане на небостъргач.

" Според сигнала основният проектант героизира случая и не съблюдава правосъдно решение ", уточни Здравков. Той напомни, че поради неизпълнението на решението бе санкциониран с 10 500 лв..

В същото време предходната седмица кметът Йорданка Фандъкова е упълномощила да бъде направена инспекция на всички здания на НИКМИ в града. Повод за това е сигнал на Здравков до Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) за нарушавания на компанията при построяването на една от постройките от " Милениум център " сред булевардите " Витоша " и " България ". В него се споделя, че компанията е направила довеждаща инфраструктура до едно от зданията през общински терени, без да има позволение за това.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР