Македонците се надяваха на романтичното отношение на българите и на

...
Македонците се надяваха на романтичното отношение на българите и на
Коментари Харесай

Костадин Филипов: България и С.Македония ще са губещи, каквото и решение да се намери

Македонците се надяваха на сантименталното отношение на българите и на България към тях. Мислят, че българите носят остарели вини към тях - от преди доста години, че имаме възприятие на обвързване, което би трябвало да се изкупва, майчинско възприятие и така нататък И двете страни ще са губещи, каквото и решение да се откри
Това сподели пред БНР журналистът Костадин Филипов преди идната онлайн среща на Съвета по общи въпроси, на който страните от Европейски Съюз би трябвало да обсъдят препоръчаните преговорни рамки за присъединение на Северна Македония и Албания.

Журналистът предвижда, че ще се стигне до края на годината до някакво съглашение.

" Да се откри някаква формула, по която и двете страни да са победителки, както споделя Зоран Заев, само че съгласно мен и двете страни ще са губещи, каквото и решение да се откри ".

По думите му така наречен интернационален фактор - Германия, която е ръководител на Съвета на Европейски Съюз до края на 2020-а, е била дала обещание до декември да организира първата междуправителствена конференция сред Скопие и Брюксел и с това да даде старта на преговорния развой на Република Северна Македония (РСМ).

" Германия очакваше с това да свърши своята работа и да накара всички страни от Европейски Съюз, които имат някакви забележки и съображения за РСМ, да затворят очи и да ги пуснат да договарят. В преговорния развой - каквото сабя покаже и каквито искания имат, да ги изглаждат там. Има 35 преговорни глави и в тях постоянно може да се направи някаква забележка или някакво искане да се насочи ".

Според него не се е случило това очакване, тъй като за първи път е образувана консолидирана позиция на българските ръководещи и съпротива.

" Рамковата позиция на държавното управление на Бойко Борисов от октомври предходната година беше призната с цялостно единогласие от Народното събрание ", напомни още журналистът и посочи, че и президентът Румен Радев поддържа позицията на България във връзка с Северна Македония.

Костадин Филипов изрече мнение, че в РСМ няма кръгове, които да не са европейски настроени, изключително в този момент, когато България се пробва да отсрочи старта на преговорния развой на Скопие с Европейски Съюз.

" Скопие втвърдява тона към България и освен на публично ниво, само че и на публично - вижте каква акция се води против България. Лее се език на омразата там ", разяснява още Филипов и предвижда след предстоящото през днешния ден решение още повече да избухне негативизмът към страната ни.

По думите на журналиста Гърците са си " оплели кошницата " с Преспанския контракт и в този момент единствено калкулират кое в контракта се извършва и кое - не.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР