Македонският участък от коридор №8, който ще свърже България, Македония

...
Македонският участък от коридор №8, който ще свърже България, Македония
Коментари Харесай

Коридор №8 –важен и за Балканите и за Европа


Македонският сектор от кулоар №8, който ще свърже България, Македония и Албания, е в напреднала фаза. Това разгласи македонският посланик Андрей Лепавцов, съобщи БГНЕС. В Несебър беше открита Х-та национална конференция по транспортна инфраструктура с интернационално присъединяване. В нея вземат участие над 400 участници от над 100 организации и компании. Сред тях е и Андрей Лепавцов, който е посланик от кариерата и е бил представител на македонския президент Борис Трайковски.

В своето ревю Лепавцов се спря на смисъла на ускоряването на градежа на транспортен кулоар №8, свързващ Бургас през Скопие с албанското пристанище Дуръс, а оттова – през Адриатическо море, с Италия. Според Лепавцов тази транспортна връзка е доста значима за модернизирането на инфраструктурата на Балканите, което ще докара и до позитивни стопански резултати. Лепавцов означи обстоятелството, че „ свързването на Република Македония с нейните съседи, със страните от Европейския съюз и останалия свят към момента съставлява огромно предизвикателство “.

Той даде взор върху положението на инфраструктурата на западната ни съседка и аргументите за неявяване на качествени транспортни връзки с нейните съседи България и Албания: “Като част от някогашната югославска федерация Република Македония за жалост не съумя да сътвори лична транспортна политика и да развие целите си в региона на инфраструктурата. Основните решения по отношение на коридорите и тяхното развиване бяха взимани в столицата на федерацията Белград и нямаше никакво схващане, нито политическа воля за свързване на някогашната социалистическа република с всички нейните съседи. Причината за това беше да се резервира политическото въздействие в социалистическата Македония през столицата на някогашната федерация. Пример за това е неналичието на магистрални и железопътни инфраструктурни връзки на Република Македония с Република България и Република Албания по коридора Изток-Запад, наименуван Коридор №.8. “

Македонският посланик отбелязва смисъла на минаващите през територията на страната му два транспортни коридора - №8 (Изток-Запад, от Деве хълм на границата с България, до Кафасан на границата с Албания, с дължина 304 км.) и №10 (Север-Юг, от Табановце на границата със Сърбия до Богородица на границата с Гърция с дължина от 174 км.).

По думите на Лепавцов построяването на македонския сектор от кулоар №8, свързващ Бургас с Дуръс, е в напреднал стадий. В момента в ход е тръжна процедура за избор на реализатор на трасето с дължина 26 км Крива паланка – Ранковце. Предполагаемата стойност на строителството е 78 милиона евро (средства от заема със Световната банка). Срокът за строителство е 3 години.

Изграждането на правата Кичево-Охрид, която е с дължина от 56 км., стартира през 2014 година и е планувано през 2018 година да е подготвена. Стойността на този обект е 374 млн. евро. Що се отнася до железопътната съставка от кулоар №8, в Македония се построява железопътна линия Куманово-Беляковце, с дължина 30 км, със заем от 42 млн. евро от Европейска банка за възстановяване и развитие. Също по този начин има въведени процедури за планиране на железопътната линия Беляковце-Крива Паланка, която е с дължина 35 км ( приблизителна цена на строителството 160 млн. евро) и Крива Паланка-Деве Баир, дължина 24 км, приблизителна стойност на строителство 350 млн. евро.

Отчитайки значимата роля на Берлинския развой за развиването на Балканите, Лепавцов напомни, че на последната среща на върха на този конгрес на 12 юли 2017 година в Триест, македонското държавно управление от трите плана, изпратени за финансиране, всички бяха за пътни и железопътните планове по кулоар 8: Изграждане на железопътна линия Куманово-Беляковце-Крива Паланка-Деве Баир на границата с Република България; нова магистрална секция Гостивар-Кичево, част от кулоар №8, създаване на първата фаза на автомагистрала Гостивар-Кичево; Рехабилитация и разширение на пътя от Крива Паланка до граничния пункт Деве Баир. Европейската комисия и държавите-членки, които поддържат процеса в Берлин, отпуснаха за тези планове на Македония финансова помощ от 70 млн. евро. Отчитайки огромните вложения в България по инфраструктурни планове, Лепавцов означи, че парите са заобикаляли трасето на кулоар №8, с което е „ пропусната опция “ за страната ни.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР