Македонският президент Стево Пендаровски преброи 3500 българи в страната, предаде

...
Македонският президент Стево Пендаровски преброи 3500 българи в страната, предаде
Коментари Харесай

Пендаровски: Няма да загинем заради 3500 българи

Македонският президент Стево Пендаровски преброи 3500 българи в страната, съобщи БГНЕС.

По време на взаимната си конференция в Скопие с австрийския канцлер Ван дер Белен Пендаровски съобщи: " Ние имаме открити стандарти за отбрана, които в интернационалното право се назовават национални малцинства, а у нас елементи от народите. Няма никаква /опасност/, че в случай че прибавим още 3-4 елементи от нации, които без подозрение живеят при нас - без значение от техния брой. Вие доста добре знаете, че българското малцинство или част от народа е към 3500 души в Македония. Със сигурност страната ни няма да загине ", посочи македонският държавен глава.

Пендаровски заяви, че в най-скоро време ще се сътвори комисия, която ще приготви необхидимите оферти за промени в Конституцията. В нея ще има и представител от кабинета на президента на РСМ.

Н а въпрос дали може да се чака да бъдат сложени и нови условия на страната по време на преговорния развой , Пендаровски отговори, че не би трябвало, само че и никой не е можел да планува изискванията, които България е сложила през последните две години, добавя Българска телеграфна агенция.

" Защото имаше цялостен консенсус, в който българското държавно управление участваше през 2017, 2018, 2019 година, когато с промени в конституцията добавихме Северна към Македония, имаше общ консенсус, че няма да има нови претенции. И в този момент разумният въпрос е, в случай че създадем тези конституционни промени, дали на следващия ден или вдругиден някоя друга членка или страна, която ни блокира преди 2,5 години, няма да се сети да направи ново искане? Надявам се да не се случват такива неща ”, сподели Пендаровски, който съобщи, че самият Европейски Съюз не би трябвало да разрешава на нито една страна членка да проблематизира нечие влизане в Европейски Съюз " с нещо, което няма нищо общо с действителните критерии, полезности и правила, за които е основан и за които той съществува ".

" Блокирането на страна заради исторически въпроси е нелегално и не би трябвало да се позволява в модерна Европа “, сподели Пендаровски.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР