Македонският премиер Зоран Заев подаде оставка, след като воденият от

...
Македонският премиер Зоран Заев подаде оставка, след като воденият от
Коментари Харесай

Заев изгуби изборите и подаде оставка. Скоро ще преговаряме с нов македонски премиер |

Македонският министър председател Зоран Заев подаде оставка, откакто воденият от него Социалдемократически съюз загуби локалните избори. 

На балотажа, който се организира в неделя в 44 общини в Северна Македония, най-голямата опозиционна партия в западната ни съседка - ВМРО-ДПМНЕ, победи на множеството места. В това число и в столицата Скопие.

Тази нощ Заев пое отговорността за неприятния избирателен резултат и подаде оставка както от премиерския пост, по този начин и от председателското място в Социалдемократическия съюз.

Оставам на позицията, че не би трябвало да има предварителни парламентарни избори, сподели още Заев.

Така той съблюдава заричане, което изненадващо даде преди седмица, че в случай че партията му изгуби кметското място в Скопие, ще се отдръпна и ще съобщи премиерския пост на някой различен от СДСМ.

Има ли българско поданство новият кмет на Скопие?

През последните дни предизборната конкуренция за Скопие ескалира до нападки за българско поданство. До балотажа за столицата доближиха претендентът на ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска и претендентът на СДСМ Петре Шилегов.

Родената през 1979 година Арсовска е икономист, ръководител на Македонските икономически камари и на Македонския съюз на работодателските организации, а роденият през 1969 година Шилегов е някогашен народен представител и сегашен кмет на Скопие - от 2017 година насам.

По данните от 95% обработени протоколи в столицата Арсовска печели балотажа с повече от 28 000 гласа. 

Във вторник депутатката от СДСМ Славянка Петровска съобщи на конференция, че " вицепрезидентът на България с декрет от 2011 година е дал българско поданство на Данела Арсовска ".

" Данела Арсовска да застане пред жителите и да признае, че има българско поданство. От 10 години тя има аварийна татковина. Тя не може да се грижи за ползите на хората от Скопие, щом има българско поданство и е почетен консул на Унгария " - съобщи Петровска.

От ВМРО-ДПМНЕ дадоха отговор, че изказванията за български паспорт на Арсовска са " неистина и операция ".

Самата Данела Арсовска също няколко пъти отхвърли изказванията на СДСМ, само че избягваше да влиза в конкретика за показаната фотография на българска персонална карта на името на Даниела Арсовска.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР