Македонският парламент преодоля с 64 гласа „за президентското вето върху

...
Македонският парламент преодоля с 64 гласа „за президентското вето върху
Коментари Харесай

Почти с бой македонският парламент прие албанския за втори официален език

Македонският парламент преодоля с 64 гласа „ за " президентското несъгласие върху закона за приложимост на езиците, с който албанският на процедура става втори формален език в страната, базирайки се на медии в Скопие.

Председателят на Народното събрание Талат Джафери подложи закона на гласоподаване, без да има диспути по над 30-те хиляди поправките, импортирани от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Гласуването в 120-местния парламент протече в бурна и напрегната атмосфера, в която единствено с помощта на защитата на Народното събрание бе избегнат физически конфликт сред депутата от ВМРО-ДПМНЕ и някогашен министър председател Никола Груевски и ръководителя на Събранието Талат Джафери.

Груевски и парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, съгласно които законът е неконституционен, обкръжиха масата на Джафери, когато той разгласи гласоподаване на закона.

Груевски се приближи към Джафери и изключи микрофона му, а когато ръководителят на Събранието се опита да напусне залата, препречи пътя му и подвигна ръка против него. След интервенция на парламентарната защита Джафери бе изведен от залата.

През януари - седмица след гласуването му в Народното събрание, президентът Георге Иванов наложи несъгласие върху закона за използването на езиците. Той се стимулира с отзиви на специалисти и настроения в обществеността, съгласно които законът опонира на конституцията.

Законът планува във всички органи на държавната власт в Македония, централните институции, държавните предприятия, организации, дирекции, институции и организации, комисии, юридически лица и други институции формален език, с изключение на македонския и неговата книжовност, да бъде и езикът, на който приказват най-малко 20% от жителите на страната и тяхната книжовност, т.е. албанският език.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР