Македонският парламент одобри конституционните промени с две трети мнозинство, с

...
Македонският парламент одобри конституционните промени с две трети мнозинство, с
Коментари Харесай

Историческа вечер - Македония окончателно промени името си

Македонският парламент утвърди конституционните промени с две трети болшинство, с което дефинитивно Република Македония се раздели с представката Югославска в своето име.

Промените бяха подкрепени от 80 депутати, "против " бяха 39 депутати от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. 80-те депутати, дали своят вот „ за”, съставляват болшинството от две трети, належащо за утвърждение на измененията в конституцията. Заседанието стартира късн през вчерашния ден, в 22 часа българско време.

Депутати гласоподаваха електронно, а по-късно и поименно. Това гласоподаване бе поискано от ВМРО-ДПМНЕ. И в двата типа гласувания 80 депутати са предпочели конституционните промени.

Исторически ден за Македония

„ Днес е исторически ден за нашата страна. Заедно ние написахме история. Нашите визии за по-добър живот в по-добра страна ще бъдат изпълнени”, акцентира министър председателят Зоран Заев след съвещание на Собранието (парламента) на Република Македония, на което бяха утвърдени конституционните промени, които бяха нужни, с цел да се извърши Договора от Преспа.

Той насочи откровена признателност към депутатите, които поддържаха предлагането, като акцентира изключително благодарността към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които са дали своят вот за измененията. Заев съобщи, че чака броят им при утвърждението на съответните ремонти да бъде още по-голям.

„ В този миг хората в Македония се гордеят, че имат сходен парламент. С това решение хората стават герои. Заедно ние написахме история”, сподели Заев.

Той акцентира, че са преодолени главните спънки, които съществуват измежду депутатите. Според Заев би трябвало да се направи още доста, само че изрази убеденост, че "заедно ще заведем Македония в светлото бъдеще ".

„ Македония върви по явен път. Вратите са отворени, заповядайте! ", акцентира министър председателят.

ВМРО-ДПМНЕ изключи депутатите, подкрепили измененията

От ВМРО-ДПМНЕ за измененията гласоподаваха 8 депутати. Те обявиха, че върху тях не е оказван напън по какъв начин да гласоподават. Това са Владанка Авирович, Нола Исмаили, Елизабета Канческа Милеска, Кръсто Мукоски, Зекир Рамчилович, Любен Арнаудов, Сашо Василевски и Емилия Александрова.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на изключителна конференция разгласи изключването на тези народни представители. „ Онези, които постъпиха макар волята на жителите и позицията на партията, ме разочароваха, само че на първо място те разочароваха партията и отечеството, по тази причина на изключително съвещание на Изпълнителния комитет на партията бе взето решение за тяхното изключване”, сподели той.

Веднага след гласуването интернет медиите, следени от ВМРО-ДПМНЕ, започнаха да популяризират „ фотосите на предателите “.

Реакцията на Атина и София

Конституционните промени се изискват от Договора от Преспа с Гърция, който планува и промяна на името на страната, която ще се назовава Република Северна Македония. С гласуването дефинитивно се разчиства пътя на Македония към участие в Европейски Съюз и НАТО. Страната също по този начин повече в никакъв случай няма да се назовава с унизителното име Бивша Югославска.

Гласуването на конституционните ремонти в македонския парламент бе посрещнато позитивно в Атина. "Поздравления за моя другар Зоран Заев. Днешното гласоподаване е значима стъпка към постигането на съвместен триумф, Много значима крачка към мирното и проспериращо бъдеще на нашите страни ", написа в "Туитър " гръцкият министър председател Алексис Ципрас.

„ Направена бе първата огромна стъпка за осъществяването на историческия Преспански контракт. Горди сме на Балканите за мир, другарство и съдействие ", написа и държавният представител Димитрис Сенокопулос.

„ Вървим напред”, реагира също там министърът на цифровата политика Никос Папас.

„ Потвърждава се смисъла на Договора от Преспа в интерес на двата народа, както и за стабилността в региона”, написа и заместник-външният министър Георгиос Катругалос.

България приветства решението на Народното събрание в Скопие, с което се отваря процесът на европейска и евроатлантическа интеграция на страната. "Ние ще продължим да бъдем най-искрен и непосредствен другар в този развой ", се споделя в позиция на Министерството на външните работи.

"Вярваме, че това е най-правилното и само отговорно решение, което дава късмет за благополучие на всички жители в района. Поздравяваме всеки един депутат, който е дал гласа си в интерес на общото ни бъдеще в НАТО и Европейския съюз ", показва външнополитическото ни ведомство.

Поздравления от Европейски Съюз и НАТО

Еврокомисарят по разширението Йоханес Хан поздрави Македония с приемането на конституционните ремонти. „ Днес е добър ден за демокрацията в Скопие. Поздравявам всички тези, които взеха решение да дадат път към Европейски Съюз. Очаквам свободния избор на депутатите да бъде почетен, изключително на тези, които минаха пътеката през вчерашния ден. Трябва ни държавническо отношение, а не партийни игри”, написа Хан на страницата си в „ Туитър”.

Поздравявам Народното събрание в Скопие за гласуваните конституционни промени, съобщи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „ Сега държавните и политическите водачи би трябвало да завършат националните процедури според контракта за името и да осъществят историческата опция за влизането на страната в НАТО”, написа Столтенберт в „ Туитър”.

Честит рожден ден на Република Северна Македония, написа албанският министър председател Еди Рама в „ Туитър”, представен от телевизия Алсат. „ Искрени поздравления за премиера Зоран Заев и за всички тези, които се пребориха за този исторически миг. Нова врата на бъдещето се отвори през днешния ден за двата наши народа в Република Северна Македония”, написа той.

Световните медии за събитието

Решението на македонския парламент да утвърди измененията в конституцията според контракта с Гърция откри необятен отзив в международните медии.

Агенция Ройтерс

Македонският парламент утвърди предлагането за смяна на името на страната, с което един спор с Гърция от десетилетия се приближи на крачка от решаването му. Този ход би могъл да деблокира вариантите за участие в НАТО и Европейски Съюз, които дълго време бяха блокирани от Гърция, която твърдеше, че наименованието "Македония " допуска териториални искания към една гръцка провинция със същото име... Все отново остават пречките пред материализирането на смяната.

Би Би Си

Македонският парламент гласоподава за започване конституционна процедура, която публично трансформира името на страната в Република Северна Македония. Две трети от Народното събрание - 80 от 120 депутати - поддържаха началото на процеса. Гърция заяви, че повече няма да блокира сходни ходове, в случай че се появи смяна в името. Тя също би трябвало да поддържа смяната на името, в случай че Македония промени конституцията си.

Вестник „ Ню Йорк Таймс”

Правителството на Македония обезпечи задоволително поддръжка от Народното събрание, с цел да резервира живо съглашение за смяна на името на страната - ход, който би могъл да постави завършек на горчивия, десетилетия спор с Гърция и да сложи балканската нация по пътя към присъединението към НАТО. Парламентът гласоподава за смяна на Конституцията, с цел да преименува страната като Република Северна Македония, осигурявайки победа на държавното управление на премиера Зоран Заев и неговите западни съдружници. Наистина, пътят към момента е комплициран и крайния резултат надалеч не е благонадежден. Депутатите към този момент имат период от 30 дни да приготвят промените в Конституцията. Споразумението би трябвало да бъде утвърдено и от гръцкия парламент, където има забележителната съпротива.

Телевизия „ Ал Джазира”

Македонският парламент одобри конституционни промени, с цел да разреши на балканската страна да промени името си в Република Северна Македония. Този ход би могъл да отблокира кандидатурата на страната за участие в НАТО и Европейския съюз, от дълго време блокиран от Гърция.

Външният министър на Гърция подаде оставка

Заев от Брюксел: Радвайте се. От Гърция: Няма да станете член на НАТО

Македонският парламент утвърди контракта за името

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР