Македонският министър на външните работи Буяр Османи очаква нова перспектива

...
Македонският министър на външните работи Буяр Османи очаква нова перспектива
Коментари Харесай

Османи след среща с Мария Габриел очаква нова перспектива в българо-македонските отношения

Македонският министър на външните работи Буяр Османи чака нова вероятност в българо-македонските връзки.

Това стана ясно след срещата на Османи с българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел.

„ Със съставянето на новото държавно управление на България се открива вероятност за по-интензивен политически разговор, а оттова и за по-големи благоприятни условия за подсилване на двустранното съдействие сред двете прилежащи страни, които тази година означават 30 години от установяването на дипломатически връзки “, сподели Османи след срещата с Габриел в Дубровник, Хърватия.

По време на диалозите съществена тематика е била " европейската перспекитва на районен съд Македония и останалите страни от Западните Балкани ", сподели още той и акцентира общата воля за съблюдаване на правилата от Договора за другарство и добросъседство.

Днес Мария Габриел взе участие в 16-ото издание на интернационалния „ Дубровник конгрес “ в Хърватия. Тазгодишната тематика е „ Навигация в световното разбъркване “. Конференцията бе открита от министъра на външните работи на Хърватия Гордан Гърлич Радман. Във форума вземат участие още министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, министри на външните работи на страните членки на Европейски Съюз, страните от Югоизточна Европа, представители на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и други интернационалните институции.

Българският вицепремиер Габриел направи изявление по време на полемиката „ Световният ред и по какъв начин да стабилизиране международната политика “. Пред участниците Мария Габриел очерта потребността от общи дейности по време на рецесии, от поощряване на интернационалните партньорства, от стратегически вложения в нови технологии и алианси за сигурност.

„ Важно е да идентифицираме стратегически браншове и общи ползи за мощни алианси, в основата на които са интернационалните правила, морални устои и полезности. Всяко предизвикателство е и нова опция да намираме и прилагаме общи решения. Избирайки интернационалното съдействие, си даваме късмет да се оправим с тези провокации “, означи вицепремиерът Габриел, представена от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР