Македонският министър на външните работи Буяр Османи каза, че българската

...
Македонският министър на външните работи Буяр Османи каза, че българската
Коментари Харесай

Македонският външен министър се оплаква, че България мени позициите си

Македонският министър на външните работи Буяр Османи сподели, че българската страна непрестанно трансформира позициите си по време на договарянията си с Република Северна Македония, съобщи БГНЕС.

" На процедура през целия този развой по въпроса какво тъкмо се желае от нас става въпрос за " движеща се цел ". Миналата година, когато аз за първи път бях в София като министър на външните работи, въпросите бяха напълно разнообразни ", сподели Османи. " От оня документ, който ни бе предаден в София през месец октомври предходната година, до документите, които сега са на масата за договаряния и за които разменяме ноти, съгласно мен е изработен огромен прогрес ", сподели още Османи пред локалната телевизия " 21 ".
Историята на България и Македония - истината от учен Георги Марков
Излезе новата книга на издателство " Тангра " - " България и Македония. История и политика. Първа част ", основана от авторски колектив с...
Прочети повече
Според него, по това време българската страна е поискала да бъде подписан " протокол, меморандум, някакъв документ " към Договора от 2017 година с точки в този документ. " Но, този развой не бе признат от наша страна и сега преговаряме за въпросите от пакета 5+1 ", разясни Османи.

Той счита, че отлагането на дата за започване на договаряния за участие на Северна Македония (РСМ) в Европейски Съюз няма да дестабилизира страната, само че той се опасява от " гръцки сюжет ". " Най-големият ми боязън е да не влезем в гръцки сюжет, да изпаднем в замразен спор с България. Това да бъде обикновено положение на двустранните ни връзки. Да загубим още едно потомство и след време да седнем и да намерим някое решение ", добави външният министър на РСМ.

Попитан какво е предлагането за македонския език, Османи изясни, че това е същото предложение, което бе подкрепено от словенското, а преди този момент от португалското и немското председателство на Европейски Съюз. В преговорната рамка да бъде написано " македонски език ", само че с едностранна декларация от страна на България до Европейския съвет, в която тя изяснява позицията си. В същото време ще има и разяснение от наша страна и по този начин Европейски Съюз ще одобри и двете позиции, добави Османи.

На въпроса " за какво РСМ е получила за трети път несъгласие от страна на България " Буяр Османи отговори по следния метод: Новото българско държавно управление бе образувано единствено ден преди срещата в Брюксел. Един от причините бе, че им е належащо време...Аз преди време споделих, че този път нямаха опция да кажат " РСМ не е подготвена ", тъй като ние имаме цялостно досие - имаме безукорен отчет на Европейска комисия и никой не може да ни откри забележка по отношение на динамичността на промените. Имаме устойчиво държавно управление. При нас имаше единствено един ден неустойчивост, когато с присъединяване на " Левица " имаше опит за сформиране на ново парламентарно болшинство. Тогава аз бях в Брюксел и българският представител незабавно излезе и сподели: вижте, в РСМ също има политическа рецесия. Представете си какво щеше да стане, в случай че това беше траяло по-дълго. И на трето място. Ние предадохме отговорите си в точния момент. Това са отговори всъщност. Ние бяхме изцяло подготвени и заради тази причина бяха открити други причини - належащо е време, би трябвало да се проучва декларацията на българския парламент и така нататък
Politico: Кирил Петков залага на бизнес метод за имунизацията против КОВИД и Северна Македония
На бизнес метод за решението на два от най-сериозните настоящи проблеми на България залага българският министър председател Кирил Петков. Тактиката...
Прочети повече
Задочният отговор

30 млн. евро са дадени от македонското държавно управление за пиар в Европейски Съюз и Съединени американски щати, а 3 млн. евро - на мозъчен концерн, който е прочут с акциите си с език на омразата, сподели доцент Спас Тошев пред Българска национална телевизия. Той беше безапелационен - би трябвало да се учим от Гърция. И съобщи, че към този момент има повече схващане в интернационално отношение към позицията на България и изключително за човешките права на българите в Северна Македония. " Вето, до момента в който Скопие не скъса със своите тоталитарни подходи, наследени от Югославия ", настоя доцент Тошев.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР