Македонският лауреат на Наградата за литература на Европейския съюз Ненад

...
Македонският лауреат на Наградата за литература на Европейския съюз Ненад
Коментари Харесай

Македонският лауреат на Наградата за литература на ЕС пристига в София

Македонският лауреат на Наградата за литература на Европейския съюз Ненад Йолдески ще дойде в София, с цел да показа българското издание на наградената си книга, оповестиха уредниците на неговата аудиенция от издателство " Персей ".

Авторът ще показа персонално първото българско издание на книгата си " Всеки със своето езеро " в превод на Таня Попова (издателство " Персей " ) в Македонския културно-информационен център на ул. " Оборище " 7 във вторник, 16 април от 18.30 ч.

Книгата, разказваща дребни истории за огромни неща и значими хора, включва 14 къси описа – напрегнати, трагични, меланхолични и иронични. Те са потопени в атмосферата на очарователния дребен град, който последователно обезлюдява. През последните години Струга, родният град на създателя, и Охридското езеро са претърпели пагубни промени и са изгубили предходния си достоверен тип. На фона на тревожни градски пейзажи са сложени проблемите за остаряването, любовта и тъгата.

Необичайни по своята конструкция, разказите в сборника " Всеки със своето езеро " преплитат персонални и градски истории, документална прозаичност и художествена литература, поклонение към родителите и елементарните хора.

Ненад Йолдески е роден през 1986 година в Струга, Македония. Завършва Икономическия факултет и магистратура към катедрата по Общо и относително литературознание във Филологическия факултет на тематика " Интертекстуалната подигравка в модерния и постмодерния роман ". Той е един от създателите на ИНКА (Инициатива за самостоятелен културен активизъм), образувана през 2013 година в Струга, както и на фестивала за пропагандиране на културата ДРИМON.

Първата му книга " Тишината на Енхалон " печели състезанието НОВИТЕ (2009) – това е алманах с разкази, написани на стружки акцент и сленг. Предстои скоро той също да бъде публикуван на български език.

През 2018 година излиза и романът му " Плуване против течението ", номиниран за най-престижната литературна премия в Македония – " Роман на годината ".

" Всеки със своето езеро " ще бъде показана и на започващия тази седмица в Хасково книжовен фестивал " Южна пролет ", включващ конкурс за дебютна литература.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР