Македонският език, утвърден в света, има свое място в славянското

...
Македонският език, утвърден в света, има свое място в славянското
Коментари Харесай

Македонският президент: Бъдещето на нашия език е бъдещето на нашата родина

„ Македонският език, одобрен в света, има свое място в славянското езиково семейство, с помощта на поколенията преди нас, които ни задължиха да го отглеждаме посредством неговото писмо, което почитаме през днешния ден. Никога не би трябвало да забравяме битката на нашите предшественици да потвърдят уникалността на македонския език и правото да се употребява, което беше мъчно и изтощително ”, споделя в обръщението си по президентът Стево Пендаровски във връзка 5 май, разгласен за ден на македонския език, заяви Българска телеграфна агенция. По думите на Пендаровски през днешния ден има нови, наложени провокации, само че в духа на европейските полезности и правилото за ценене на многообразието би трябвало да бъде продължено подчертаването на този „ дирек на идентичността ”.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски също направи изказване на събитие по случай Деня на македонския език, наблягайки, че държавното управление е откровено и твърдо ангажирано с популяризирането на македонския език. „ И през днешния ден наш приоритет остава насърчаването на развиването и одобряването на македонския език като наша непрекъсната инвестиция за неговото бъдеще. Бъдещето на нашия език е бъдещето на нашата татковина. ”, сподели Ковачевски.

На събитието участваха представители на политическата, обществената и академичната общност, министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, шефът на Института за македонски език Елена Йованова-Груйовска, ръководителят на Съвета по македонски език проф. Людмил Спасов, министърът на труда и обществената политика Йована Тренчевска и министърът на образованието и науката Йетон Шакири.

На днешния ден през 1945 година с Решение на държавното управление на Народна Република Македония е призната писмеността на македонския ези, а кодификацията на актуалния македонски език е приключена с трудовете на Блаже Конески – граматика, речник и история на македонския език. През 2019 година държавното управление на Република Северна Македония афишира 5 май за Ден на македонския език.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР