Македонската редакция на Deutsche Welle публикува коментар за последната среща

...
Македонската редакция на Deutsche Welle публикува коментар за последната среща
Коментари Харесай

Балканите между ново начало и експлозия за Косово

Македонската редакция на Deutsche Welle разгласява коментар за последната среща сред водачите на Белград и Прищина под заглавие „ Балканите сред ново начало и детонация за Косово “.
„ Конфликтът сред Сърбия и Косово би трябвало да бъде решен най-сетне, и то с изместване на граници, а не с делба ", написа австрийският вестник Der Standard в публикация, отдадена на срещата на президента на Сърбия Александър Вучич с президента на Косово Хашим Тачи. Домакин на срещата в Алпбах, Австрия - президентът на страната Александър Ван дер Белен, оцени диалозите като позитивен миг, който може да бъде потребен. „ Шансовете за помиряване сред Сърбия и Косово от дълго време не са били по-добри. Така те усилват опциите на целия район да се приближат по-бързо до Европейския съюз “, написаха в редакцията на Der Standard.
В анализите на дипломатите, представени от австрийския вестник, се акцентира позитивното развиване от срещата в Алпбах, само че се позволява и опцията за „ огромен гърмеж “ на Балканите. Бившият висш представител на интернационалната общественост в Босна и Херцеговина, Волфганг Петрич, съобщи, че „ вижда положителни шансове за допустима договорка и нулево отражение в връзките в Босна и Херцеговина, където има особено мощна наклонност за обособяване на Република Сръбска ". Словенският президент Борут Пахор, който също участва на срещата, подлага на критика Европейски Съюз за позицията му в граничния спор с Хърватия. „ Европейски Съюз от една страна упорства за решение гранични разногласия, само че въпреки това не се придържа към договорите ", са думите му, представени от Der Standard, като в същото време от редакцията не пропущат да напомнят, че Словения и Хърватия спорят за Пиранския залив.
Тачи: Ще има смяна на границите, само че не и делба
Косово, по думите на президента Хашим Тачи, ще резервира „ мултиетническия си дух ". „ Сърбия и Косово са в последната фаза на договарянията. Ще има пренасяне на границите, само че не и делба ", безапелационен бе Тачи пред австрийския вестник. Той напомни, че от началото на разговора с Белград са минали няколко години и в този момент договарянията фактически навлизат в заключителния си стадий. „ Досега говорихме за процеса, само че не и за детайлите, имам поради концепцията за промяна на границите. Има огромни разлики, само че единствената опция е да се продължи разговорът. Без съглашение, ние сме взаимно затрудняващи пътя си към Европейски Съюз ".
Запитан за упования резултат от визитата на Вучич в Северно Косово, Тачи съобщи, че „ Косово няма да бъде поделяно и няма да има замяна на територии. Досега въобще не съм чувал да се приказва в тази посока. Косово ще резервира мултиетническия си дух... Не желаеме да бъдем заложници на границите, сложени от Югославия на Тито. Югославия към този момент не съществува. Косово има положителни връзки с всички свои съседи, с Македония, Черна гора и Албания. Затова никой не би трябвало да се усеща застрашен от допустимо съглашение сред Косово и Сърбия ".
„ Винаги съм черноглед, тъй като знам броя на трудностите, които би трябвало да преодолеем, и разликите в нашите позиции ", съобщи на собствен ред Александър Вучич. Но моментът настъпи, тъй като в противоположен случай „ този заледен спор " все в миналото ще се размрази, „ а тогава ще имаме война ", предизвести Вучич.
Англия и Китай против смяната на границите?
„ Това наподобява като просто и прагматично решение. Президентите Александър Вучич и Хашим Тачи договарят замяна на територии - Северно Косово, обитаема най-вече със сърби, би трябвало да принадлежи на Сърбия, до момента в който Прешевската котловина, най-вече обитаема с албанци, би трябвало да е част от Косово. В подмяна Сърбия ще признае Косово. С такава процедура броят на лицата, които са малцинство, ще бъде понижен ", разяснява журналистът Адерхайд Валфе след срещата в Алпбах.
В случай на замяна на територии за жителите няма да промени съвсем нищо. „ Северната част на Косово - без значение от обстоятелството, че полицията и правосъдната система са интегрирани в косовските структури, остава под контрола на Белград. В Косово, само че и в Сърбия, жителите ще страдат в бъдеще повече поради нечистата околна среда, незадоволителното господство на закона и ниските заплати. От правна позиция съглашението сред Вучич и Тачи няма да бъде решаващо, то ще бъде демократичната легитимност за страната и интернационалното й самопризнание. Хашим Тачи, който е доста слаб във вътрешнополитически проект, не е приет от мнозина в Прищина за законен договарящ от името на Косово. Англия и Китай имат основателни аргументи да предотвратят в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации дебата за промени в границите. Но не става въпрос единствено за проблематична реализация, а за правни правила и районна непоклатимост, които могат да бъдат застрашени. Ето за какво има опозиция от страна на гражданското общество и специалистите. Защото, до момента смяната на границите беше табу. При разпадането на Югославия имаше ориентировка към интернационалния юридически принцип uti possidetis, т.е. нововъзникващи страни все още на придобиване на самостоятелност да запазят съществуващите административни граници.
По този принцип се управлява съгласуваната политика на Европейски Съюз във връзка с някогашните страни от Югославия и Съюз на съветските социалистически републики. Германският канцлер Ангела Меркел също акцентира, че заради историческото схващане и предвид на сигурността е строго срещу смяната на границите. Самият спор за нова смяна на границите ще има дестабилизиращо въздействие.
Милорад Додик, прорускиот президент на Република Сръбска, неразделна част от Босна и Херцеговина, лице, против което Барак Обама наложи наказания и чиято цел е делене на Босна и Херцеговина, е убеден, че е настъпил и неговият час. Наскоро той съобщи, че „ границите не са дадени от Бога ". От години Додик пази независимостта на Република Сръбска и присъединението й към Сърбия. Предложеното разграничаване по етнически критерии в Косово е избирателен подарък за него. С оглед на всички тези „ фантазии “, още веднъж се появява и концепцията за Велика Албания ", заключава Аделхайд Валфе в коментара си за вестник Der Standard.
Превод: Агенция " Фокус "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР