Макар законодателството ни в областта на безопасността и здравето при

...
Макар законодателството ни в областта на безопасността и здравето при
Коментари Харесай

Медицински стандарт за службите по трудова медицина искат от ИСС

Макар законодателството ни в региона на сигурността и здравето при работа да е синхронизирано с европейското, в нормативната уредба има сериозен пропуск. Това установи разбор на Икономическия и обществен съвет (ИСС) в свое мнение на тематика „ Преглед на националната система за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд в България “.

В него ИСС с паника отбелязва, че едно от най-важните звена в системата по обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд, обвързвано с определяне и профилактика на професионалните болести, на процедура е със затихващи функционалности. В нашата страна общо на година се записват не повече от 10-15 професионални болести, до момента в който в страни като Франция и Германия има хиляди регистрирани такива случаи.

В този смисъл Съветът предлага актуализиране на наредбата за наложителните предварителни и периодически медицински прегледи на служащите, както и основаване и използване на типов програмен продукт за разбор на здравословното положение на работещите. По този метод съгласно организацията ще се обезпечи по-ефективно даване на разбори от страната на Службите по трудова медицина към РЗИ за задачите на министерствата на опазването на здравето и на труда и обществената политика.

ИСС акцентира, че е налице неналичието на данни от регистрите на лицата с хронични социално-значими болести.

Съветът счита, че е належащо е да се подхващат ограничения за повишение на разкриваемостта и регистрацията на професионалните болести, чието равнище в България е доста по-ниско от това в страните от Европейски Съюз. Основна част от ограниченията са свързани както с възстановяване на диагностиката и предварителната защита на тези болести, по този начин и с образованието на експертите по трудова медицина.

ИСС предлага в консултация със обществените сътрудници да се вкара медицински стандарт за регламентиране на съответните условия, на които е належащо да дават отговор службите по трудова медицина.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР