Макар в Гърция кремирането да е позволена още от 2006

...
Макар в Гърция кремирането да е позволена още от 2006
Коментари Харесай

Случва Се В Момента: Хиляди Трупове Заляха България!

Макар в Гърция кремирането да е разрешена още от 2006 година, в страната към момента няма крематориум. Най-силният съперник на кремирането е църквата, защото то се окачествява като несъвместимо с нейните учения. Затова и доста гърци вземат решение да кремират умрелите си близки в чужбина. България е изключително известна в това отношение. Защото заради близостта с Гърция тялото на умрелия може да бъде кремирано до 24 часа след гибелта, както е признато в Гърция, показва изданието.

В Гърция от ден на ден хора избират урната като финален техен дом - без значение от това дали са вярващи или не. Освен това в огромните градове гробищните паркове са претъпкани, а кремирането пести място. Но то не е по никакъв начин на ниска цена: съгласно информации в гръцките медии, превозването на труп до България за кремиране може да излезе до 10 000 евро.

Скоро това може да се промени, показва " Нойе Цюрхер Цайтунг " и прибавя, че предходната седмица министърът на околната среда Йоргос Статакис е издал позволение за построяването на крематориум в Атина. Друг е въпросът дали той ще бъде издигнат, написа по тематиката немският " Бадише Цайтунг ". Църквата оказва доста мощен отпор, а и жителите от прилежащите квартали желаят да спрат плана. Планове за създаване на крематориум има също по този начин в Патра и Солун, които обаче по този начин и не напредват поради точещи се правосъдни каузи. Особено интензивно за построяването на крематориум се бори кметът на Солун Янис Бутарис, който преди няколко години трябваше да придружи тялото на умрялата си брачна половинка до София, с цел да бъде то кремирано.

Крематориумът може да повреди здравето на хората в близост?

Около 3000 гърци годишно се насочат след гибелта си към българската столица. Много по-евтино би било те да бъдат кремирани вкъщи, само че до момента авторитетните гръцки духовници постоянно са успявали да попречат на построяването на крематориум. Църквата преглежда изгарянето на мъртъвците като езически обред, който " не дава отговор на духа на Светото писание ". Според други пък, църквата просто печели прекомерно добре от погребенията, доста от които са охолно устройвани, написа Факти.бг.

Опити за узаконяване на кремирането в Гърция се вършат още от 1946 година. Но те се оказват несполучливи. Когато през 1960 известният гръцки диригент Димитри Митропулос умря в Милано, тялото му беше кремирано в Италия, а прахта - пренесена в Гърция. Православната черква обаче отхвърли да му направи опело. През 1985 година в атинския регион Калитеа бе решено да се построи крематориум, само че планът беше спрян от съда с претекста, че това било в нарушаване на " положителните обичаи и публичния ред ". Десет години по-късно се провалиха и проектите за градеж на крематориум в Солун - след митинги на църквата и на локални поданици.

Междувременно две компании и една банка са завели дело против плана за крематориум в Атина. Един от претекстовете: крематориумът щял да поврежда здравето на хората, показва " Бадише Цайтунг ".
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР