- Макар през 2020 тя да нарасна с едва 9%,

...
Коментари Харесай

Бизнес за милиард евро

- Макар през 2020 тя да набъбна с едвам 9%, в стойност доближи 974 млн. евро. - Ако допреди няколко години онлайн наличието на бизнеса беше нещо пожелателно, то през днешния ден е наложително.
Ако 2020 година сложи на тръни доста бизнеси, то има и такива, за които годината беше процъфтяваща, въпреки и че ги сложи пред нови провокации. Пандемията безусловно изстреля нагоре един така и така възходящ през последното десетилетие бизнес - този на електронната търговия. И то освен в международен мащаб Дори българският on-line пазар доближи в стойност близо 1 милиарда евро. И в случай че допреди няколко години онлайн наличието на бизнеса беше нещо пожелателно, то през днешния ден е наложително - още повече че пандемията към момента не е завършила и макар отпадането на редица ограничавания и завръщането на потребителите към физическите магазини и предходните привички за извършване на покупки много хора ще продължат да купуват през on-line каналите предпочитано. А това значи още растеж, нови вложения, нови играчи на пазара и още цифрова промяна за бизнеса. Предизвикателството е огромно, изключително за тези, които не са готови за прекосяването към on-line среда.
Нагоре и още нагоре
През последните пет години годишният растеж на електронната търговия в България е сред 21% и 35%. Това регистрират от Българската е-комерс асоциация (БЕА). Процентното нарастването на онлайн пазара през 2020 година обаче е по-слабо - към 9% по отношение на 2019 година, само че пък в стойност към този момент гони милиард евро (974 млн. евро).

През 2020 година 11% от търговците в България продават онлайн, а над 1.6 млн. български консуматори са пазарували през мрежата, регистрират пък от Националния статистически институт и БЕА. По данни на асоциацията за предходната година 31% от онлайн потребителите (близо 24% от цялото население в България) са трансформирали онлайн извършването на покупки в табиет и имат доверие в процеса.
Изместване на търсенето
Въпреки че националната статистика регистрира резистентност при най-купуваните артикули on-line, смяна у потребителите има. COVID-19 форсира растежа на е-търговията и на цифровите канали за продажба при категории и сегменти, които досега бяха релативно слаби като доставката на хранителни и домашен артикули.

" По време на началото на пандемията се търсеха 70 - 80% по-малко облекла, обувки, авточасти, пътувания и други услуги. Ръст в търсенето бележат артикули като портативни компютри, таблети, принтери, уеб камери, конзоли и видеоигри, офис столове и гейминг столове, книги и играчки за деца, спортни и фитнес уреди, маски и дезинфектанти, артикули за здравето и персонална грижа (здравни измервателни уреди, витамини, минерали, пробиотици, имуностимуланти), хранителни артикули, домашен консумативи и почистващи препарати ", показва Жанет Найденова, ръководител на Българската е-комерс асоциация (БЕА), в коментар, оповестен на уеб страницата на Българската стопанска камара.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР