Макар по-известен като певеца на морската стихия“ - варненският художник

...
Макар по-известен като певеца на морската стихия“ - варненският художник
Коментари Харесай

Изчезнали кътчета от Варна, останали само в рисунки | Благодарение на художника Христо Каварналиев

Макар по-известен като „ артиста на морската буря “ - варненският художник Христо Каварналиев оставя като завещание и доста картини, които ни описват за образа на Стара Варна от края на 19. и началото на 20. век. Освен естетически тези платна разкриват и чисто писмено измененията и метармофозата, която ориенталска Варна ще претърпи в идващите години, запечатали живота на живеещите тук и към този момент от дълго време изчезнали здания, калдаръми, измененото крайбрежие.

Първото българско учебно заведение във Варна

Картините на Христо Каварналиев, разкриващи следосвобожденска Варна, са най-вече акварели и през днешния ден могат да бъдат видени в Музея на Възраждането във Варна. Пред погледа ни с платната на Каварналиев пътуваме като с машина на времето в от дълго време изчезнали гледки, част от предишното на Варна. Човек мъчно може да повярва какъв брой доста са се трансформирали нещата по пътя на превръщането на ориенталска Варна в европейски и съвременен морски град.

Старите къщи и Галата

Стара Варна: Богдан Чешма

Римската кула и храм " Св.Георги "

Вперили взор в платната, се разхождаме в Гръцката и Турската махала измежду тесни, остарели варненски улици, криволичещи и постоянно отвеждащи до морето. Откриваме последните мемоари за изчезнали солидни двуетажни къщи с дъсчен обков, щръкнал над улицата. Разхождаме се до изгубената към този момент " Богдан чешма ", където локалните се събирали и за срещи, разкривайки ни атмосферата на отминали времена, до съществувалата до 1948 година черква " Св. Георги ", запечатана в картината на Христо Каварналиев до Римската кула, множеството джамии - по това време над 15.

Творил до края на живота си в родната Варна, Христо Каварналиев увековечава изчезналите и забравени кътчета от града, окончателно изгубени за днешните варненци и за идните генерации. Пред нас стои нелеката задача да опазим, съхраним и предадем нататък това културно богатствo.

Христо Каварналиев е роден на 8 май 1894 година във Варна. Учи в Първа мъжка гимназия във Варна, където негов пръв преподавател по изобразяване е известният маринист Иван Радинов. От 1910 до 1915 година в учи живопис в Държавното художествено индустриално учебно заведение в София. Там негови преподаватели са проф. Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин. Първата си независима галерия с морски пейзажи открива още като студент през 1915 година.

По време на Първата международна война е художник-военен сътрудник при флота. С рекомендациите на цар Фердинанд, който купува картини на Каварналиев от изложбата му в двореца, художникът взе участие в представителна галерия на българското изкуство в Берлин.

Специализира 2 години в художествената школа на Франц декор Щук в Берлин. Пътува в Русия, Италия, Франция, Турция. През 1926 година художникът показва огромна независима графична галерия в прословутата Третяковската изложба в Москва. Произведенията му се отличават с експресионистичен жанр. Те провокират огромен интерес и са напълно изплатени за сбирката на галерията. През 1935 година взе участие в изложбата „ 100 години Българско изкуство 1820 – 1920 “ с два пейзажа от Хамбург.

Свързан с морето от ранно детство, за Христо Каварналиев то остава най-любимата му тематика. Голяма част от творчеството му заемат морските пейзажи – Варна, Балчик, Истанбул, Хамбург, както и сюжети от живота на риболовците. Художникът е утвърден занаятчия на морски пейзажи. Още приживе го назовават „ артист на морската буря “.

До края на живота си Христо Каварналиев (умира на 18 май 1951 година във Варна) взе участие в общи художествени изложения в София и Варна. Има 45 независими изложения в България и няколко в Берлин, Париж, Москва. Негови произведения са владеене на Национална художествена изложба, Софийска градска художествена изложба, галериите в градовете Варна, Шумен, Казанлък, Добрич, Балчик, Каварна, частни сбирки у нас и по света.

Използвани източници: Регионална библиотека " Пенчо Славейков ", Варна, " Културното завещание на Варна " - Музей на Възраждането - Варна
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР