Макар и твърде рядко срещани, има професии, които носят предимно

...
Макар и твърде рядко срещани, има професии, които носят предимно
Коментари Харесай

Шест феи на любовта венчават и на Античния, и в затвора

Макар и прекомерно рядко срещани, има специалности, които носят най-вече позитивни страсти. Ако се чудите за коя тъкмо става въпрос, отговорът: е тази на обредничките. На тях се падат достойнството и задължението да водят ритуалите на гражданските бракове, да пазят в общинските архиви брачните свидетелства на подписалите и да дефинират и записват в регистрите ЕГН-тата. Именно пред очите им се разиграва един от най-паметните мигове в живота на хората, тъкмо като по филмите - вричането във безконечна честност и безсмъртна обич. Какви са тайните на специалността, плачат ли обредничките при всяко споменаване на популярната фраза „ Може да целунете булката! “ и кои са феите на сватбите в Пловдив.

Най-новият член на екипа от обреднички е Виолета Палазова. Тя освен обича специалността си, само че е сигурна, че няма по-подходяща за нея.  Работи в Дома на младоженците от 2018 година. Било й е фантазия, а предлагането пристигнало напълно ненадейно. Извадила огромен шанс и с петте си колежки. Чувства ги като едно огромно семейство. 



" Много хора си мислят, че ние единствено водим ритуали, само че не е по този начин. Хубавите страсти доминират. За тази специалност би трябвало да имаш лъчение и наличие, да можеш да грабнеш хората ", разсъждава Палазова. Признава, че не харесва в работата си единствено разводите. Случвало й се да венчае двойка и след известно време трябвало да им оправя документите поради разлъка. Станало й доста тъжно.

Най-вълнуващата гала, която е водила, е рокерска женитба през 2019 година, когато мотори задръстили Дома на младоженците. Имало е и куриозни моменти. С една от колежките й преди две години не съумели да намерят Дановата къща в Стария град и се наложило да препускат с токчета и дългите рокли по калдъръма. Закъснели с цялостен час за първата женитба от общо четири.

Друга добра самодива за младоженците е Гергана Цънцарова, която към този момент има 11 години опит. Казва, че Пловдив е мечтана сватбена дестинация.

Няма точка от света, откъдето да нямаме доведена младоженка или жених ,   

споделя тя.  

Твърди, че най-красивото място, където е венчала младоженци, е Чалъковата къща - поради гледката и хубавата градина.  



" Ние го вършим да наподобява елементарно, само че в действителност динамичността е жестока. През половин час сме от място на място, изключително с този трафик по улиците. На последващо място би трябвало да организираш 100-200 ​души за пет минути да се стартира, тъй като след 25 минути си на друго място. Да пришпориш толкоз доста с усмивка, напряко си е изкуство. Целия списък на Пловдив 130 години го обслужваме. Всички бракове в града под тепетата ни минават през ръцете по един или различен мотив. Ставаме като ​пепеляшки в един мом​ент. Българинът умее да се радостни по всяко едно време и обича да си прави празници. Имаше преди наклонност, която изчезна след това, приятелите на младоженеца, сега в който той каже, да го изнасят от залата ", споделя Цънцарова.

Любимият й миг е, когато афишира, че младоженецът може да целуне булката. Обича го, когато види, че в действителност желаят да се целунат. Понякога булките са прекомерно деликатни с червилото си и тази суетност постоянно ми е била странна, добавя Гери.

Нейната колежка Милена Борисова работи от 10 години в Дома на младоженците. Досега е видяла толкоз доста неща, че може да напише книга „ Мемоарите на един сватбен чиновник “. Обяснява, че в този момент всеобщо се избират изнесените ритуали. 



" В Пловдив има доста красиви места - исторически и етнографски. Много хора от чужбина и от други градове особено идват тук. Услугата, която предлагаме, е качествена откъм обред и това прави тържеството още по-запомнящо се ", добавя Милена. Най-предпочитани за сватби са Античният спектакъл, Римският стадион, къщите в Стария град, Малката базилика, тепетата.  Правила е изнесен обред в малко кафене в " Кючук Париж " и дори в пандиза.

Не може да не помни женитба в Стария град с един прекомерно крепък жених. Когато булката го настъпила, според ритуала, по този начин я бутнал, че тя хвръкнала на към два метра и се сгромолясала на пода. Баща й притичал да я вдигне и церемонията си траяла по живо, по крепко. Друг път пък видеооператор помел с раницата си пилоните със знамената и грохотът хвърлил в смут сватбарите. 

" Сега е съвременно да се подписват бракове с забавни дати. Но сме имали и разводи, примерно на 10.10 2010 година. Не е значима датата, може числата да имат значение, само че не това е определящо.

 Важни са компромисите, които би трябвало да вършат ", 

безапелационна е Милена. 

Дарина Генкова е от 11 години в Дома на младоженците. За това време се е убедила, че любовта няма възраст. Лично е попадала на хора до пети брак.



„ Много одобрявам сватбите, само че одобрявам и административната част от нашата работа. Имаме архиви с брачните контракти за последните 100 години. Тези данни постоянно ме улесняват да оказвам помощ на хората. Например припомням си, че едно семейство, идващо от Доминиканската република, имаше проблем с българското си поданство и аз се пробвах да им оказа помощ, като се обадих на хора, които познавам, от градския съвет. Дори излязохме на вечеря и станахме другари по-късно “, добавя Генкова.

Емилия Димитрова работи от 2016 година. Първата й женитба била още в първия работен ден. Помни мъж, който е венчала три пъти. И всякога идвал да каже, че държи тъкмо тя  да го бракосъчетае. 



Емилия в никакъв случай няма да не помни и женитба на стадион " Локомотив ", когато се изсипал целият тим. С колежките й пък трябвало да са в черно и бяло. Трябваше да се съветвам с колежките с какъв цвят да бъдем. Завела е под венчило Биляна от Трио Сопрано. 

Помни и 70-годишна младоженка, изтупана с бяла рокля и воал. 

Казала " да " на боен. 

`Любовта постоянно е водеща мощ, когато някой реши да сътвори семейство. Веднъж трябваше да оженим двойка в пандиза, тъй като младоженецът беше на съд. Друг път булката беше толкоз пияна, че диджеят пристигна при мен обезпокоен и ми сподели, че не е сигурен дали тя е в положение да се омъжи “, споделя Димитрова. 

Доайен на екипа обреднички е Лиляна Петринска, която е на вахта от 1998 година. Помни първия си обред - омъжила рускиня, която се скъсала да плаче. Няма по какъв начин да не помни и куриозите. Като случай с изгубени годежни пръстени, които всички сватбари търсили дълго и настойчиво, само че най-после ги намерили. Веднъж пък младоженка, след обичайния въпрос дали желае да се омъжи за младоженеца, се троснала: „ Отказвам да отговоря! “.  



" Очевидно беше вътрешна смешка сред младоженците, само че несъмнено не беше подобаващият миг за това, тъй като бяхме пред голяма аудитория. Важно е да не губиш надзор в такива обстановки. Просто се усмихнах, изчаках малко и я попитах още веднъж. Поне този път тя сподели „ да “, връща лентата обратно Петринска. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР