Макар и толкова познат, лимонът е пълен с изненади. Освежаващ

...
Макар и толкова познат, лимонът е пълен с изненади. Освежаващ
Коментари Харесай

Лимонът: Няколко съвета как да го съхраняваме и консумираме

Макар и толкоз прочут, лимонът е цялостен с изненади. Освежаващ и потребен, този доста кисел цитрус може да бъде и същински апетитен, изстискан във вода и подсладен със захар. Всички знаят, че е цялостен с витамин C, само че в него има също и желязо, калций, минерали, които го вършат мощен снабдител на сила за всеки, без значение от възрастта.

Произходът на лимона

За да бъде толкоз потребен и по този начин известен през днешния ден, лимонът е минал дълъг път до нас. Открит в Индия, той е завладял Китай преди цели три хилядолетия. След това е прекосил Близкия Изток. При евреите този неповторим плод е употребен дълго време по време на религиозни церемонии. И в Древна Гърция е служел за това, само че гърците са разкрили в него и други сили - неговите мощни лечебни свойства.

През 10 век целият средиземноморски басейн, изключително арабите, италианците и испанците, били напълно завладени от лимона.

Отглеждането на лимона в Европа стартира в средата на 15, от Генуа. Едва по-късно доближава Америка с помощта на пътуванията на Христофор Колумб. А испанската колонизация го прави прочут в Южна Америка.

Как да съхраняваме лимона

 Лимони

Лимонът може да се съхранява на стайна температура в продължение на седмица. След това той стартира да изсъхва. Ако пък го сложите в долната част на хладилника, той ще може да издържи съвсем цялостен месец.

Ако пък го разрежете, имайте поради, че ще загуби бързо наличието си на витамин С (този феномен може да се види даже с просто око). Затова най-добре да го консумирате незабавно и да не го оставяте разрязан, даже и в хладилника.

Как да го изберем и да го приготвим?

Хубавият лимон е здрав и тежък, той би трябвало да има лъскава кора и ярко жълт цвят. Обикновено плодовете с грапава кора имат по-малко истински плод и надлежно съдържат по-малко лимонен сок.

Лимонът може да бъде употребяван по хиляди способи, той има поддържаща или основна роля в безчет обичани питиета, салати, предястия и ястия. Най-често обаче той е употребен като сок. Затова, преди да го разрежете, за предпочитане би било да го потъркаляйте с ръка, с цел да помогнете авансово за отделянето на допустимо най-вече сок от него.

Лимонът има рядкото свойство да придаде усет на доста ястия, изключително на такива като миди, меса и риби. Той може и да се употребява вместо оцет за салатите, както и да украси вашата паница за всеки мотив!

Наслаждавайте му се!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР