Макар и да полагаме най-добрите грижи за своя домашен любимец,

...
Макар и да полагаме най-добрите грижи за своя домашен любимец,
Коментари Харесай

Кучето и признаците, които ни подсказват, че е време да сменим храната му

Макар и да поставяме най-хубавите грижи за своя домакински любим, може да се окаже, че постоянно позволяваме някои неточности. При това във връзка с нещо толкоз значимо като храненето. И даже да купуваме най-хубавата профилирана храна, допустимо е да пристигна миг, в който гранулите просто да не са подобаващите за него. От една страна, причина могат да бъдат другите потребности, които има животното в обособените стадии на своето развиване. А от друга - самостоятелните му особености, свързани с порода, величина, четина.

Според Good Housekeeping има няколко съществени признака, които могат да ни подскажат, че е време да сменим храната на своя четириног другар.

Козината на кучето е доста показателна за цялостното му здравословно положение. Ако видим, че е изгубила лъскавината си и е по-скоро суха и вяла, това може да ни наведе на мисълта, че са нужни нови хранителни субстанции. Добре е да се консултираме с ветеринарен доктор, който да определите какво може да липсва на домашния ни любим, както и какви витамини и минерали е желателно да приема.

А в случай че по козината има доста количество пърхот, е добре да се дава на кучето храна с високо наличие на омега-3 мастни киселини като гранули, съдържащи сьомга.

Ако кучето постоянно се чеше и нищо не облекчава сърбежа му, това може да е симптом за алергия към някоя от съставките в храната му. И не всеки път зърнените храни са тези, които предизвикат алергична реакция. Такива могат да бъдат и пилешкото и говеждото месо. В подобен случай е добре да предложим нов източник на протеини като еленско месо, заек, сьомга или агнешко.

Важно за здравето на домашния любим е и поддържането на тежестта. Защото, сходно на хората, кучетата, страдащи от затлъстяване са доста по-склонни да имат здравословни неразположения. Сред тях са проблеми със ставите и подвижността, затруднено дишане, нараснал риск от някои типове рак.

Често " провинен " за това е неправилното хранене, а решението - диетата.

Съществува едни елементарен метод, посредством който може да разберем дали кучето ни е с наднормено тегло. Единствено би трябвало да прокараме ръцете по ребрата и гърба на животното. При идеално тегло то ще има естествена талия, когато се гледа от горната страна. А в случай че коремът стърчи отвън гръдния панер, то това може да значи, че кучето е с наднормено тегло. Важно е също и да усещаме ребрата, когато прокарваме ръце по тях.

Отделянето на газове от време на време е нещо изцяло обикновено. Но в случай че се случва постоянно, а и е съпроводено от разхлабени изпражнения, то тогава може да се замислим за храната, която приема кучето ни. Понякога тя може просто да е прекомерно питателна. Но тези признаци могат да са показателни за стомашно-чревни проблеми или хранителна нетърпимост.

Важен фактор за избора на храна е и възрастта на животното. Малките кученцата порастват със светкавична скорост през първата година от живота си. Затова в този интервал те има характерни условия за главните хранителни субстанции като протеини, аминокиселини, витамини и минерали. И за задачата е нужно да приема особено дефинирани храни.

Преминаването към приспособени храни за възрастни нормално се случва на 8-12 месечна възраст, въпреки и да зависи от породата и особеностите на кучето. Следващият интервал, в който храната е добре да се смени е сред седмата и дванадесетата година. Освен че е по-малко калорична, тя съдържа нормално съставки като омега-3 мастни киселини, които оказват помощ при стареенето на мозъка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР