Макар да не е много богопослушен, българинът тачи християнските празници.

...
Макар да не е много богопослушен, българинът тачи християнските празници.
Коментари Харесай

Плюс-минус! Най-малко 200 лева за скромен Великден

Макар да не е доста богопослушен, българинът тачи християнските празници. На Великден той самоуверено развързва кесията, без значение дали става дума за хубава почивка към дългия уикенд, или богата софра, която споделя с близки и другари.

Според статистиката предходната година са били изхарчени над 125 милион лв. единствено за празничната маса. Така приблизително едно домакинство е заделило сред 100 и 160 лв. за посрещане на Великден. Очакванията са тази година общата сума да нарасне до най-малко 140 милиона лв..

В навечерието на един от най-големите празници в страната „ Марица " ревизира какъв брой ще ни коства тазгодишната софра. Какво ще сложим на трапезата, е въпрос на благоприятни условия и персонален избор, само че и за непретенциозен Великден ще са ни нужни най-малко 200 лева

Агнешкото - безконечен избор

Напълно в духа на празника няма великденска софра без агнешко. То се предлага във всеки супермаркет или магазин за месо. В огромните търговски вериги цената за най-масово продавания артикул - агнешката плешка, варира сред 9 и 16 лв. за кг.

Цената зависи най-много от произхода и това по какъв начин е съхранявано месото. В някои търговски вериги има и бут за под 9 лв., само че месото е вносно и замразено, което неизбежно оказва въздействие на качеството му. Прясно, охладено и българско агнешко месо с всички документи ще ни коства най-малко 12-13 лв. за кг.

Малко по-ниска е цената в профилираните магазини за месо. Там първокачествено българско агне се продава за към 11 лв. на кг. Интересът към живо агне непосредствено от фермата и тази година е огромен.

Цените за кг живо тегло тук варират от 5 лв. до 7-8 лв. за изчистено цяло агне. От сектора регистрират и повишено търсене на готово и изпечено агне или агнешко месо - редица магазини и заведения за хранене оферират тази алтернатива. Цените разумно са най-високи, като стартират от 14-15 лв. и стигат до над 20 лв. за кг агнешко месо, изпечено в пещ.

Салатата - български са единствено зелените зеленчуци

Задължителни за великденската софра са свежите салати. И тази година около Великден се чака леко нарастване на всички зеленчуци, само че повишаването е минимално.

Традиционната за празника маруля към този момент усили леко цената си още през предходната седмица и все още коства към 50 до 80 стотинки. В огромната си част тя е българско произвеждане, като търговците описват, че множеството клиенти държат зелената салата да бъде от български артикули поради по-добрите им вкусови качества.

Разбира се, има и марули, импорт от Гърция и Полша, на цени под 50 стотинки за численост, само че ползата към тях е доста по-слаб. Зеленият лук с генезис България също може да се откри за 50-60 стотинки на численост. Малко по-скъпи са репичките, като връзка от тях се предлага от 70 стотинки до 1 лв..

Доматите и краставиците остават доста по-скъпи. Червени домати от Гърция и Турция могат да се намерят за 2,50 лева килограмът в огромните търговски вериги. Българският домат от оранжерия на пазара се търгува от 3,40, като може да мине и 5 лв. за кг.

При розовите домати цените стартират от 5 лв. нагоре. Краставиците са малко по-евтини и тук-там не липсват предложения за кг, струващи малко над 2 лв.. За хубави български краставици обаче ще се наложи да се бръкнем малко по-дълбоко и да платим към 3,50 лв..

Яйцата

За разлика от предходната година, през тази няма повишаване на яйцата в седмиците преди празника. Най-масовите български яйц​а, размер М, могат да бъдат открити в огромните супермаркети за към 20 стотинки за брой.

По-големите, размер L, пък вървят към 30 стотинки. Наблюдава се съществено търсене на домашни яйца, като от ден на ден българи избират да купят великденските си борци от профилирани магазини за яйца.

Сладки и козунаци с Е-та, в случай че домакинята е заета

Великденската закуска неизбежно включва козунак, курабии или разнообразни сладки. Ако домакинята е заета или изтощена и не може да ги направи сама, комерсиалната мрежа изобилства от оферти за великденски козунак. От обичайни със стафиди, до съвременни вариации с шоколад, портокалови корички и разнообразни ядки. Класическият български козунак се продава сред 1,30 и 6 лв.. Разликата идва в употребяваните артикули. Търговци разясняват, че колкото по-малко Е-та има в козунака, толкоз по-високо ще е цената му.

В пекарните свеж великденски сладкиш по домашна рецепта може да бъде поръчан за 4-5 лв., като занаятчия сладкарите твърдят, че усетът му няма да има нищо общо даже и с най-скъпите пакетирани оферти. Ако пък решите да замесите сами великденския специалитет, то в комерсиалната мрежа може да намерите българско козуначено брашно сред 1 и 2 лв., според от производителя. Традиционни курабии без заряд пък се оферират за 1,50 лева в разфасовка от 400 грама.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР