Макар, че застудяслед дългия и необичайно топъл период в началото

...
Макар, че застудяслед дългия и необичайно топъл период в началото
Коментари Харесай

По-топлото февруарско време продължава и през следващата седмица

Макар, че застудяслед дългия и извънредно топъл интервал при започване на месеца, февруари не желае да върне зимата у нас, изключително такава, каквато я помним през годините.

Заради откритата атмосферна циркулация над Европа, дейните атмосферни процеси са на север и районана Балканите остава под въздействието на по-високо атмосферно налягане, а това значи най-вече безшумно време, без основни промени.

И в събота, и неделя, и през другата седмица, температурите ще варират в дребен период, като ще бъдат основно сред 8 и 13 градуса. В началото на новата седмица малко по-ниски, а от четвъртък нататък ще стартират да се покачват и в края на идната седмица ще бъдат към този момент много по-високи - до 16 - 18 градуса в низините на страната.

След 24 февруарисиноптичните модели предвиждат смяна, която ще се показва в доста по-динамично време, поради преминаващи центорве на ниско налягане.

Ще се засилват средиземноморските циклони и изключително в края на месеца и при започване на март, се чака да забележим повече превалявания, релативно намаляване на температурите и опция даже за превалявания от сняг в низините.

Това е предварителна прогноза и въз основата на опита, който имаме, евентуално ще се промени. Но сега наклонността е такава.

Със сигурност можем да кажем, че в идващите 10 дни зимата няма да се завърне у нас със сняг и мраз, в противен случай, ще бъде с 6- 10градуса по-топло от климатичната норма за февруари.

Това значи, че този февруари ще се подреди евентуално на второ място по-топло време след февруари от 2016 година.

В планините снегът в по-ниските елементи ще продължи да се топи, като на височина от 1500 метра температурите денем ще са позитивни -до2 - 4 градуса, с наклонност да се покачат още към края на идната седмица.

В Европа също е относително топло, зимата се е отдръпнала в северните елементи на Скандинавския полуостров и в Европейска Русия. В обозримо бъдеще континентът остава по-топъл от нормалното за този интервал на годината.

Ел Ниньо отслабва, и евентуално ще премине в неутрална фаза още напролет, с цел да стартира новата, по-студенафаза на Ла Ниня през късното лято на годината. Това ще окаже въздействие на атмосферната циркулация в международен мащаб и най-много на зимата на 2024 - 2025 година.

Как това ще се отрази в Европа следва да разберем.

Австралийски учени, изследващи тип морска гъба откриха, че на приземната атмосфера евентуално се е повишила с малко повече от 2 градуса от 1720 година до през днешния ден. Това, в случай че е правилно, а следва да се вършат още изследвания демонстрира, че повишаванета на приземната температура не води до съществени промени в климата, и не води да по този начин наречените повратни точки. Климатът остава постоянен, като не се следят повече неблагоприятнисъбития.

Световната приземна температуа остава непроменена- 14,33 градуса, с 0,33 градуса над междинната температура за миналия 30 годишен интервал. //
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР