Мъжкият национален отбор на България по баскетбол не успя да

...
Мъжкият национален отбор на България по баскетбол не успя да
Коментари Харесай

И Везенков не помогна на баскетболистите да пречупят Португалия

Мъжкият народен тим на България по баскетбол не съумя да извърши главната си цел и да се класира непосредствено за същинските квалификации за ЕвроБаскет 2025. Възпитаниците на Росен Барчовски победиха Португалия с 90:82 (19:19, 24:21, 27:18, 20:24) в зала " Арена Ботевград " в дуел, който трябваше да завоюват с най-малко 11 точки разлика (заради загубата в Коимбра със 78:88), с цел да изпреварят португалците и да завършат на първото място в крайното класиране. Така " лъвовете " остават втори с баланс от 5-1, до момента в който Португалия се класира за главния стадий от пресявките със същия актив, само че поради по-добрата си точкова разлика в дуелите с националите ни.
Срещата на практика завърши с извънредно противоречиво присъждане за неспортсменско нарушаване на Везенков, който се опита да фаулира Диого Вентура в опит да го изпрати на наказателната линия и по-късно националите ни да имат опция да покрият нужната разлика със своето владеене. Фалът на водача ни обаче бе оценен като нелоялен, като незабавно след решението на реферите водачът на гръцкия Олимпиакос се прибра в съблекалните. Селекционерът на " лъвовете " Росен Барчовски също бе извънредно сериозен незабавно след последния съдийски сигнал, като съобщи в прав текст, че мач не се взема решение по този метод.
Вечерта в Ботевград се трансформира в същински празник, като зала " Арена Ботевград " бе претъпкана още преди началото на срещата. В огромен подтик за почитателите се трансформира завръщането на Александър Везенков в състава, като най-хубавият ни баскетболист облече екипа на " трикольорите " за първи път от ЕвроБаскет 2022 насам.
Той бе най-резултатният в мача с 30 точки при 10/16 пукотевица от игра. Чавдар Костов добави 19 точки, Павлин Иванов - 18, а американецът с български паспорт Коди Милър-Макинтайър прибави 10 точки, 6 битки и 5 асистенции.
За Португалия Траванте Уилямс приключи с 21 т. Диого Вентура наниза 16 т., Мигел Кейрош запса 15 т. и 7 битки, а Рафаел Лишбоа се регистрира с 10 т.
" Трудно е да направя някакво доста умно резюме под такава страст след подобен адреналин. Водехме със 17 точки. Тези 11 точки са доста - с цел да си спокоен, разликата би трябвало да стане 25 и отново не можеш да си сигурен. За мен най-голямата ни уязвимост бяха техническите неточности. Лишихме се от опция да нападаме с тези неточности. Това е главното. Абсолютно необяснимо за мен е, че те са изпълнили 34 фала, а ние - 18. Направили сме 10 фала повече от тях. И двата тима играеха нападателно. Имам възприятието, че съдиите се престараха. Като сложа тези неща и безумния нелоялен фал на Везенков - това е тактически фал, който се прави в целия свят и не можеш да предрешаваш мача. Добре - два фала и наша топка с 10 секунди. Така предрешваш мача. Траванте Уилямс през целия мач беше за “Оскар ”. Цял мач провокации, симулации и тем сходни. Не съм удовлетворен от съдийството.
От тима съм удовлетворен - за три-четири дни дадоха всичко от себе си. Най-голямата ни победа през днешния ден е залата. Това е най-голямата победа за българския спорт. Смисълът на спорта за високо спортно майсторство, с изключение на комерсиална част, има и идеална, която да пали младежите и децата в залите. Трябва да се появят новите Чавдар Костов и Павлин Иванов. Това нещо обаче не може да се случва в националния тим, а в клубовете. Когато се случи там, тогава ще стане и в националния тим. За да станат фигури, би трябвало да извървят доста път. Все още нямаме такава класа, че да излезем и да победим с 20 точки Португалия. Беше близко да се случи, но…
Много неприятен избор вършат някои от играчите, стараейки се непременно да бъдат в чужбина. Тази чужбина може да те развие, в случай че водиш сериозен подготвителен развой и играеш. Когато не се случва, ти си единствено в чужбина. Не виждам какво толкоз се намира. Има доста играчи, които летяха в облаците за чужбина, върнаха се в България, поиграха една-две-три години и стигнаха до националния тим. Такъв образец е Симеон Лепичев, който обикаляше в някакви дивизии, пристигна в България, изигра един полусезон и се появи. Трябва да мислят и сътрудниците на играчите, и околните им.
В квалификацията лятото не съм гледал кои са тимовете и каква е схемата. Нещо от порядъка на 12 тима за 4 места, само че не желаех да виждам това нещо. Ние подвластен от това дали ще пристигна Сашо Везенков и дали ще пристигна Коди Милър-Макинтайър, дали Данчо Минчев ще е здрав. Не можем да компенсираме тези неща ”, съобщи селекционерът Росен Барчовски.
“Искам да благодаря на всички хора, които пристигнаха да ни поддържат. През последните години това, което направи тимът, възпламени хората. Днес беше прелестна обстановка. Не съм виждал по този метод тази зала - с толкоз доста хора. За страдание, не успяхме да си осъществим задачата. Контролирахме мача, само че допуснахме леки неточности, малко умора… Баскетболът е игра на миниситуации. Радвам се от това, което показахме, само че за жалост не успяхме. Трябва да се съберем - всеки в своя тим - да не престават да се развиват младите. Искам да благодаря обществено на Чавдар Костов, който постоянно е тук да оказва помощ с каквото може. Много му благодарим. Оттам нататък всеки да гледа по какъв начин да се развива, по какъв начин да е подготвен. Надявам се през лятото да успеем да се класираме за идната фаза.
Няма да разясня съдиите, не съм привикнал да го върша. Ако ФИБА обаче желае да се трансформират някои неща и положителните играчи да идват, явно през днешния ден се видяха някои неща. Само цифрите би трябвало да видите. Това обаче не е повода, че загубихме мача. Чувстваме се, все едно сме го изгубили. Не обичам да разясня, само че в случай че ФИБА гледа в този миг какво се случва, не мисля, че би трябвало да е удовлетворена от това, което те показват като артикул.
Има какво да се желае още. Трябва да се работи. Младите да взимат образец от по-големите, да се стараят и през идващите години да се опитаме да създадем нещо качествено.
Не ме интересува какъв брой точки съм вкарал. Аз пристигнах с една цел и не успяхме да я изпълним. Не съм удовлетворен, няма да се върна удовлетворен на следващия ден, само че дадох каквото мога. Знаех, че щеше да е тежко. Това е моят избор. Казах, че постоянно когато мога, ще пристигам да играя на мачовете. Сега би трябвало да се съберем и да продължим напред. От на следващия ден всеки би трябвало да не помни за този мач. Ще ни остане, че публиката пристигна и я накарахме да бъде в залата. Помогна ни пъклен доста. Оттам нататък за развиването на българския баскетбол би трябвало още доста работа. За по една седмица тук и за 3-4 дни няма какво да се научи тук. Всеки си прави работата и продължаваме.
Не знам в каква обстановка ще съм през август. Искам да съм здрав и да приказвам с Олимпиакос. Те схващат, когато има време. Август обаче е доста надалеч. Аз виждам седмица за седмица и мач за мач. Искам да се любувам, харесва ми това, което върша. Само би трябвало да сме здрави.
Има нови момчета като Симеон Лепичев, който не бях виждал от 15 години. Данчо Минчев е извънреден спортист. Има момчета, които са фактори в българския баскетбол, само че би трябвало още. Трябва нови фрагменти да гледат хората, тъй като Чавдар Костов играе към този момент 20 години. Не споделям нищо обидно, само че би трябвало и по-млади да влизат и треньорите да знаят, че могат да разчитат на тях. Не забравяйте, че и треньорът желае да печели. Колко да развиваме младите, в случай че те не си заслужат? Не знам дали с подрастващи, дали федерацията, треньорите или всички дружно можем да помогнем на тази обстановка, само че сигурно има качествени момчета, които могат да играят баскетбол ”, сподели Везенков.
“Справихме се добре през по-голямата част от мача. На всички ни беше ясно, че трябваше да спечелим мача с повече от 10 точки, само че все пак, че не успяхме да покрием границата, играхме добре и в този момент би трябвало да се подготвим за лятото. Чувството да играя дружно с Везенков е ужасно. Той е необикновен екипен състезател, придава сила на тима и е страховит водач. Беше в действителност ужасно.
Баскетболът е игра на серии - ние имахме такава и бяхме напред в резултата с добра преднина, само че направихме няколко неточности и неприятни стрелби, вследствие на които те означиха своите отворени изстрели и заради това загубихме шансове да продължим напред ”, добави американският гард на България Коди Милър-Макинтайър
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР