Мъжете трябва да спрат да пушат канабис поне за 6

...
Мъжете трябва да спрат да пушат канабис поне за 6
Коментари Харесай

6 месеца без марихуана и тогава бебе, твърдят учените

Мъжете би трябвало да спрат да пушат канабис най-малко за 6 месеца, преди да се опитат да основат семейство, сочи изследване на университета Дюк, оповестено в списание Epigenetics. Наркотикът трансформира ДНК-то на спермата им и "може да съставлява риск за децата им ". Промените се демонстрират в ДНК, която кодира растежа и развиването на органите, а още по-лошо е, че тези разновидности даже са свързани с появяването на рака.

Изследователите са взели сперма от 12 мъже (между 18 и 40 години), които са употребявали опиата най-малко един път седмично в границите на 6 месеца и са разкрили, че ДНК на техните "плувци " е променено. Въпреки че не е ясно дали тези промени могат да бъдат предадени на децата им, учените зад проучването са посъветвали мъжете да се съобразят с този риск.

Взетите проби се съпоставят със сперматозоидите на 12 мъже, които не са употребявали марихуана за този интервал и са я употребявали най-много 10 пъти през целия си живот. Резултатите поддържаха предните констатации, че употребяващите канабис имат доста по-ниски концентрации на сперматозоиди спрямо тези, които не употребяват.

Не е ясно дали тези промени оказват въздействие върху плодородието на индивида или се предават на децата му - засегнатият сперматозоид може даже да не е задоволително здрава, с цел да оплоди яйцеклетка. Изследователите означават, че в тяхното изследване не са включени огромен пердах мъже и че други фактори - в това число храненето, съня и алкохола - също могат да обиден сперматозоидите.

Снимка: shutterstock
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР