Мъжете са малко по-доволни от живота от женитеНай-висока оценка за

...
Мъжете са малко по-доволни от живота от женитеНай-висока оценка за
Коментари Харесай

Най-нещастни сме в Европа

Мъжете са малко по-доволни от живота от дамите
Най-висока оценка за удовлетвореността си дават в Австрия и Финландия

Хората над 65 година са с много неприятно здраве

Българите са най-недоволни от живота си измежду жителите на страните от Европейски Съюз, демонстрират данни на европейската статистическа работа Евростат за 2021 година Но както в множеството страни членки, по този начин и у нас мъжете са малко по-удовлетворени в сравнение с дамите.

Жените в България на възраст над 16 години правят оценка удовлетворението си от живота с 5,6 по канара от 0 до 10, а мъжете с 5,8. Това са най-ниските оценки измежду жителите на Европейски Съюз. Най-близо до нас са унгарците, само че и техните оценки за живота им са много по-високи от нашите. В Унгария дамите правят оценка удовлетворението от живота си с 6,5, а мъжете с 6,6.

Макар в живота на мъжете и дамите да има огромни разлики, оценките им не се разграничават значително. Средно за страните от Европейски Съюз дамите над 16 години правят оценка живота си със 7,1 при оптимално вероятни 10 точки, а мъжете със 7,2. Най-щастливи са в Австрия и Финландия. И в двете страни дамите дава оценка 8 за удовлетворението си от живота. Мъжете в Австрия също дават оценка 8, а във Финландия - 7,9.

С изключение на българите и унгарците, които имат най-ниски оценки за живата си, и жителите на Австрия и Финландия, които имат най-високи, оценките на останалите поданици на страните от Европейски Съюз за доста близки - мъжете и дамите дават оценки сред 6,7 и 7,7.

Прави усещане, че Румъния, която до неотдавна беше покрай нашето икономическо развиване, се подрежда доста напред в класацията за удовлетворението от живота. Румъния е на трето място, незабавно след Австрия и Финландия, като дамите дават оценка 7,6 за живота си, а мъжете - 7,7.

По отношение на здравословното положение има огромна разлика в оценките, които дават по-младите и по-възрастните хора в България. При българите на възраст сред 16 и 44 години 93% от дамите и 93,9% от мъжете правят оценка здравето си като положително или доста положително. Това ни подрежда на трето място в Европейски Съюз по най-високи оценки за здравното положение. Пред нас са единствено Румъния и Гърция. При хората над 65 години обстановката радикално се трансформира и единствено 23,7% от дамите и 29,3% от мъжете в страната правят оценка здравето си като положително. Така попадаме измежду седемте страни от Европейски Съюз с най-нисък дял на хората над 65 години с положително здраве.

При хората над 65 години максимален е делът на хората в положително здравословно положение в страните от Европейски Съюз с висок стандарт на живот - Ирландия, Швеция, Белгия, Люксембург и Нидерландия. Ирландия е преди всичко в класацията, като там 65,7% от дамите и 66% от мъжете на възраст над 65 години се усещат добре. Във всички страни от Европейски Съюз мъжете дават по-добри оценки за здравето си от дамите.

№1 при напитките е Нидерландия
Пушим най-вече, само че пием алкохол умерено
Дамите са на второ място по цигари



В България алкохол пият всяка седмица 34,8% от мъжете и единствено 15% от дамите, демонстрират данните на Евростат.

Българите пушат най-вече, само че потреблението на алкохол в страната е умерена спрямо останалите страни от Европейски Съюз, демонстрират данните на Евростат. В България 39,2% от мъжете пушат всеки ден, което ни слага преди всичко измежду страните от Европейски Съюз по максимален дял на пушачите. Най-близо до мъжете у нас са тези в Латвия, 36,4% от които пушат всеки ден.

21,7% от дамите в България пушат всеки ден, което ги слага на второ място в Европейски Съюз след унгарките - 22,6% от тях пушат всеки ден. Средно за страните от Европейски Съюз 15,8% от дамите и 24,3% от мъжете пушат всеки ден, демонстрират данните на Евростат. Във всички страни от Европейски Съюз мъжете пушат повече от дамите. Но най-голяма е разликата в Румъния. Там 32,2% от мъжете и единствено 8 на 100 от дамите пушат всеки ден.

При потреблението на алкохол, цигари, плодове и зеленчуци има огромни разлики сред дамите и мъжете, както и сред държавите-членки на Европейски Съюз, разясняват от Евростат. Както и при цигарите, по-голям е делът на мъжете, в сравнение с дамите, които пият алкохол всяка седмица.

По дял на хората, които употребяват алкохол всяка седмица, България се подрежда покрай средата в класацията на страните-членки, като даже сме под междинното равнище за Европейски Съюз. У нас алкохол пият всяка седмица 34,8% от мъжете и единствено 15% от дамите, демонстрират данните на Евростат. Средно за страните от Европейски Съюз 37,4% от мъжете и 22,2% от дамите попадат в групата на постоянно употребяващите алкохолни питиета. Най-много пият в Нидерландия - 56,7% от мъжете и 40,5% от дамите пият всяка седмица. След това в класацията за приложимост на алкохол се подреждат Люксембург, Белгия, Ирландия и Дания. А незабавно след тях са Швеция, Франция и Германия, която остава на осмо място в класацията. Най-малко пият в Латвия - единствено 20,7% от мъжете и 6,3% от дамите използват алкохол всяка седмица.

Изоставаме при потреблението на зеленчуци
Не спортуваме задоволително
Най-активни са в Нидер­ландия



В множеството страни от Европейски Съюз ядат повече плодове и зеленчуци от нас.

Българите спортуват доста малко спрямо останалите поданици на страните от Европейски Съюз, демонстрират данните на Евростат. У нас единствено 16,8% от мъжете и 6,3% от дамите се занимават най-малко 150 минути на седмица със спорт или физическа интензивност отвън работата.

В множеството страни от Европейски Съюз делът на постоянно спортуващите хора е в пъти по-голям. Като във всички страни членки мъжете спортуват повече от дамите. Най-много спортуват в Нидерландия. Там 65% от мъжете и 59% от дамите спортуват над 150 минути на седмица. Активно спортува повече от половината от популацията и в Дания и Швеция. На другия завършек на класацията е Румъния, като единствено там спортуват по-малко от нас. В Румъния едвам 12,4% от мъжете и 3,9% от дамите спортуват постоянно.

От Евростат са създали проучване и за потреблението на плодове и зеленчуци. Оказва се, че по този индикатор 19 страни от Европейски Съюз ни изпреварват. В България 49% от дамите и 46,5% от мъжете ядат плодове и зеленчуци всеки ден. Във всички страни от Европейски Съюз дамите ядат повече плодове и зеленчуци от мъжете. Но най-голяма е потреблението им в Испания, Белгия и Словения. В Испания плодове и зеленчуци всеки ден ядат 68,3% от дамите и 62,8% от мъжете.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР