Мъжете и жените са еднакво лоши шофьори, ако отскоро са

...
Мъжете и жените са еднакво лоши шофьори, ако отскоро са
Коментари Харесай

Mъжете са по умели шофьори, но при едно условие

Мъжете и дамите са еднообразно неприятни водачи, в случай че неотдавна са зад кормилото, само че една забавна наклонност се вижда при мъжете. Ново проучване разкри, че мъжете, почнали да се учат от рано да карат кола, се оправят най-добре.

Друга забавна констатация, която учените вършат е, че когато им липсва опит и дамите, и мъжете карат еднообразно, само че дамите са по-малко уверени в себе си.

Изследователите от Калифорнийския университет са изследвали връзката сред уменията на новите водачи и четири фактора, които съгласно тях играят роля за метода, по който водачите карат автомобил, оповестява phys.org.

Инструкторите от кормуване в Лос Анджелис правят оценка шофьорските умения на учениците по канара от 1 до 4, която откривателите са употребявали за основа на своето проучване, оповестено в списание PLоS One.



Екипът събрал 100 доброволци измежду хора, които неотдавна посещават школа за кормуване и имат не повече от 5 часа зад кормилото през целия си живот.

По време на опита бъдещите водачи трябвало да карат два часа с инструктор по най-натоварените улици на Лос Анджелис, с цел да се ревизира кой кара по-точно и по-уверено — мъжете или дамите, младежите или възрастните.

Оценката за качеството на кормуване дали професионалните инструктори по 4 степенната канара, в която 4 значи, че индивидът е подготвен да се яви на изпит и да получи шофьорска брошура. Оценка на увереността им зад кормилото дали самите начинаещи водачи.



Учените събрали тези данни и анализирали резултатите, базирайки констатациите си върху тези 4 променливи: възраст, пол, спортни занимания и умения, опит, насъбран от игра на видео игри.

Възраст и пол

Оказа се, че мъжете ръководят колите толкоз по-добре, колкото по-рано стартират да се учи, младежите получават с 36% повече отлични оценки, в сравнение с мъжете, които за първи път сядат зад кормилото на 20 и малко повече години (проучването е извършено в Съединени американски щати, където шофьорската брошура може ще бъде получена на 16 години). Но такава причинност при дамите не е открита — те карат по еднакъв метод, без значение от възрастта, в която стартират да се образоват.

Учените не намират разлика в междинната оценка на шофьорските умения при мъжете и дамите, само че виждат, че субективните оценки на увереността доста се разграничават и са доста по-ниски при начинаещите дами, в сравнение с при начинаещите мъже.

Предишни проучвания демонстрират, че дамите на междинна възраст са по-внимателни зад кормилото от младите мъже.

Спорт и видео игри

И мъжете, и дамите, които в миналото са играли отборни игри (футбол, хокей, волейбол, бейзбол и др.), им е по-лесно да усвоят кормуването — те получават от 2.43 до 2.66 точки, а тези, които в никакъв случай не са играли — от 1.6 до 1.94 точки. Може би това се дължи на обстоятелството, че отборните спортове усъвършенстват ориентацията в пространството. Този факт се удостоверява от предходни изследвания, на които се базират създателите.

Но явно видеоигрите не оказват въздействие върху способността за шофиране — опитните геймъри не са по-добри зад кормилото от тези, които в никакъв случай не са играли. Този резултат озадачава учените, защото съществуват редица изследвания, които удостоверяват, че видеоигрите, сходно на някакъв групов спорт, усъвършенстват уменията за ориентировка в пространството и като цяло ни вършат по-умни.

Авторите оферират щатските управляващи за надзор на пътните транспортни средства да разширят образованието по сигурност на новите водачи освен за младежи, а и за всички възрасти. Ако бъдат въведени в политиката, констатациите биха могли да подобрят образованието на водачите и в последна сметка да понижат пътнотранспортните катастрофи и да спасят животи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР