Мъж разкъса и изгори копие на Корана пред най-голямата джамия

...
Мъж разкъса и изгори копие на Корана пред най-голямата джамия
Коментари Харесай

Изгориха Корана пред джамия в Стокхолм

Мъж раздра и изгори копие на Корана пред най-голямата джамия в шведската столица Стокхолм през днешния ден, откакто локалната полиция позволи провеждането на проявата, съобщи " Ройтерс ".

Този акт може да разгневи Турция, която е блокирала кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, отбелязва организацията.

Серията от митинги на шведска земя против исляма и в отбрана на правата на кюрдите са повишили напрежението с Анкара, от чиято поддръжка Стокхолм се нуждае, с цел да може да се причисли към алианса.

След нахлуването на Русия в Украйна Швеция кандидатства за участие в Организацията на Северноатлантическия контракт. Турция обаче, в качеството си на член на алианса, блокира кандидатурата й, като упрекна скандинавската страна, че укрива хора, считани от Анкара за терористи, и изиска изгонването им.

Днес в наличието на към 200 души единият от двамата уредници на митинга раздра страници от копие на Корана, избърса с него обувките си, а по-късно пъхна вътре парче бекон и изгори свещената за мюсюлманите книга. В това време другият протестиращ говореше по мегафон.

Някои от присъстващите скандираха " Аллах е популярен " на арабски, на собствен ред протестирайки против изгарянето на Корана. Мъж бе задържан, откакто се опита да хвърли камък.

Когато пламъците обгърнаха свещената за мюсюлманите книга, един от стачкуващите извика " Нека да гори ".

Външният министър на Турция Хакан Фидан жигосах акцията.

Шведската полиция няколко пъти отхвърли претенции да позволи сходни демонстрации, само че съдът удовлетвори тъжби против тези решения с аргумента, че това е ограничение на свободата на словото, отбелязва " Ройтерс ".

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон съобщи на конференция през днешния ден, че не желае да спекулира с това по какъв начин митингът би повлиял по процедурата по приемане на страната му в НАТО.

" Това е законно, само че не и задоволително ", сподели той и добави, че е работа на полицията да реши какви дейности да предприеме при изгаряне на Корана.

Единият от двамата участници в акцията е Салван Момика, който неотдавна в изявление за вестник разказа себе си като емигрант от Ирак, който желае Коранът да бъде неразрешен.

В джамията са били разочаровани от полицейското решение да бъде позволен митингът навръх мюсюлманския празник Курбан байрам. Това съобщи имамът Махмуд Халфи, представен от " Ройтерс ".

" От джамията предложихме на служителите на реда минимум да пренасочат демонстрацията на друго място, което е в духа на закона, само че те взеха решение да не го вършат ", сподели Халфи.

По думите на имама до 10 000 души годишно посещават централната джамия в Стокхолм за празника Курбан байрам.

В края на януари Турция спря диалозите по кандидатурата на Швеция участие в НАТО, откакто датски крайнодесен политик изгори копие на Корана наоколо до постройката на турското посолство в Стокхолм.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР