Мъж от Царево отпразнува своя 107-ми рожден ден. На всеки

...
Мъж от Царево отпразнува своя 107-ми рожден ден. На всеки
Коментари Харесай

107-годишният дядо Тодор от Царево разкри своята рецепта за дълголетие

 Мъж от Царево отпразнува своя 107-ми рожден ден. На всеки Никулден дядо Тодор си пожелава само здраве. Столетникът пази неповторими мемоари за две войни, монархия и няколко тежки епидемии, минали през България.

На прага на 108-та година дядо Тодор е в цялостна изолираност поради пандемията и страха на околните му, които желаят да го опазят здрав. Тодор Карагогов е роден на 6 декември 1913 година в Бунар Хисар днешна Турция, в фамилията на бежанци. Споделя ни, че чува тежко, само че е здрав. " Не мога да чувам и не мога да виждам. Иначе съм добре ", споделя пред NOVA той.

Дядо Тодор е претърпял епидемията от испански грип, помни разкази от предците си за смъртоносните заболявания, които не подминали България - чума, холера и едра шарка. Знае за пандемията от COVID-19.

" Преди доста години, на младини, прекарах пневмония. Бях 32 дни в болница. Не помня коя година беше ", споделя той.

107-годишният Тодор Карагочев  от дълго време е вдовец. Споделя ни, че е живял непретенциозно и щастливо, имал пет деца и доста внуци и правнуци. " Засега се оправя добре, обслужва се самичък, което е похвално за неговата възраст ", споделя Александър Карагогов.

Дядо Тодор споделя, че от дълго време е изгубил връсниците си и обичаната си. Вярва, че е предопределен с дългоденствие, само че не отхвърля, че старостта е сложна.

Въпреки че цели 102 години живее край морето, дядо Тодор не е бил риболовец. Занимавал се е единствено с овцевъдство и обича Странджа. С усмивка си спомня обаче 1929-та година, когато морето замръзва невиждано. Рецептата му за дългоденствие пък е простичка.

" Цигари - не! Взимаш ли цигари, не те желая. Ракийка отпивам. Ама не се напивам! Пийвам си ракийка като рецепта! ", споделя той.

Въпреки че с годините е изгубил силите си, старецът има вяра че му е писано още да живее. А подредените дърва за печката, които самичък е наредил пред вратата, споделя че ще останат и за идната зима.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР