Мъж, осъден в Беларус, защото нарисувал карикатура на президента Александър

...
Мъж, осъден в Беларус, защото нарисувал карикатура на президента Александър
Коментари Харесай

Осъден в Беларус заради карикатура на Лукашенко, почина в затвора

Мъж, наказан в Беларус, тъй като нарисувал подигравка на президента Александър Лукашенко, умря в пандиза, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на водещата правозащитна организация в някогашната руска република.

Николай Климович, 61-годишен блогър и деятел, родом от южната част на страната, е умрял в затвор в североизточния град Витебск в неделя – единствено два месеца откакто е почнал да изтърпява наказването си, заяви през вчерашния ден центърът „ Вясна “.

През февруари Климович бил наказан на една година затвор за това, че нарисувал подигравка на Лукашенко и я споделил в обществени мрежи. По време на процеса той получил няколко сърдечни пристъпа.

Още преди произнасянето на присъдата Климович предизвестил, че може да почине в пандиза, защото се нуждае от огромно количество мощни медикаменти, обърна внимание „ Вясна “. Той е бил приет за неработоспособен, откакто получил удар и претърпял доста комплицирана интервенция на сърцето.

По време на процеса мъжът споделил пред кореспонденти, че е съден поради своята „ доста твърда “ поддръжка за Украйна и опозицията си против съветската инвазия в прилежащата страна, както и против политиката на Лукашенко.

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич изрази страдание за кончината на Николай Климович. „ Моите мисли са с неговото семейство и другари “, написа тя в „ Туитър “.

Етикети: Беларусзатворосъденпочина
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР