Мъж на 80 години постепенно започнал да чувства, че става

...
Мъж на 80 години постепенно започнал да чувства, че става
Коментари Харесай

Знаете ли това: Какво е синдром на „Деня на мармота“

Мъж на 80 години последователно почнал да усеща, че става очевидец на едни и същи събития още веднъж и още веднъж . Този притеснителен признак, ненапълно напомнящ на кино лентата " Денят на мармота " от 1993 година, евентуално се е появил като рядко затруднение на заболяването на Алцхаймер , съгласно нов отчет по случая.

Според отчета, оповестен на 16 май в списанието BMJ Case Reports, мъжът се е оплакал на производителя на електронната си книга, защото считал, че устройството непрестанно показвало един и същи материал . Освен това се е свързал с механик за това, че тв приемникът му неведнъж показвал едни и същи вести.

'Groundhog Day' syndrome made a man feel like he was reliving the same events
— Live Science (@LiveScience)
Когато описал своето усложнение споделил: „ Където и да отида, едни и същи хора са в профил на пътя, едни и същи коли зад мен с едни и същи хора в тях... един и същи човек излиза от колите, облечен в същите облекла, всички носят същите чанти, споделят едни и същи неща... няма нищо ново. "

Това положение, наречено дежа веку със споменна конфабулация , от време на време се следи при невродегенеративни болести като заболяването на Алцхаймер. Невродегенеративните болести са тези, при които клетките на централната нервна система стопират да работят и в последна сметка умират. Тези положения се утежняват с времето и към момента не съществува лекуване за тях.

Дежа веку се разграничава от по-познатото дежа вю, странното възприятие, че сте изпитали сегашното преди. Докато дежа вю разказва мимолетно чувство, дежа веку е непрекъснатото чувство, че новите срещи са повторения на предходни прекарвания .

Хората страдащи от дежа веку постоянно нямат визия за положението си и развиват инвалидизиращи, сходни на заблуди подправени вярвания и държания , с цел да оправдаят своето извънредно усещане, пишат създателите на отчета по случая. Колективно, това подправено усещане, съчетано с производството на подправени доказателства в поддръжка на това, е известно като споменна конфабулация.

Подобни случаи са разказани и при други пациенти с невродегенерация, в това число някои с Алцхаймер. Точната причина за това остава мистерия, само че някои допускат, че дисфункцията на хипокампуса, част от мозъка, която оказва помощ за преобразуването на краткосрочните мемоари в дълготрайни, може да докара до " подправено възприятие за припомняне ", означават създателите.

" Groundhog Day " syndrome..
— Lady 'Fed up w/ the BS' Stevie ♟️ (@StevieRenee3)
Дежа веку без споменна конфабулация също се следи при някои неврологични болести, в това число епилепсия на темпоралния лоб и травматично увреждане на мозъка, както и при психиатрични разстройства, като шизофрения. Наблюдавано е при един разказан случай на човек, приемал 5-хидрокситриптофан съединяване - химическия „ делегат “ на серотонин в тялото.

Невропсихологичната оценка на мъжа от случая, който преглеждаме, разкрила загуба наизуст, импулсивно държание и когнитивен спад, като той постоянно обединявал две обособени истории в една. Сканирането на мозъка подчертало извънредно ниска интензивност в левия темпорален лоб, област от външния пласт на мозъка, ситуиран зад лявото ухо, и фронталните лобове, като аномалиите били по-изразени вдясно, в сравнение с вляво.

Лекарите също изследвали цереброспиналната течност (CSF) на мъжа - тя обкръжава и омекотява мозъка и гръбначния мозък. Те открили, че в CSF равнището на протеина амилоид бета-42 било понижено , до момента в който равнището на тау протеина е било нараснало - признаци на заболяването на Алцхаймер.

На мъжа била приложена имунотерапия, евентуално тъй като неговите лекари също разкрили антитела в неговата CSF, само че това лекуване било прекъснато заради липса на клинично усъвършенстване. Четири години след началото на признаците мъжът постигнал по-лоши резултати на когнитивните проби , в сравнение с по време на първичната оценка.

„ Неговите споменни признаци на конфабулация не престават да се развиват “, пишат създателите на отчета по случая. Все отново „ той продължава да си живее вкъщи и да се обслужва самичък “.

Feeling Groundhog Day Syndrome due to social isolation? Try going outside this weekend and exercising (with social distancing of course). You’ll help your mood and immune system!
— Paul Bernstein, MD (@sdthinkbig)
Най-голямата поредност от случаи, документирала характерното положение, включва отчети за 13 пациенти, девет, от които евентуално са имали Алцхаймер. Трима от пациентите са имали леко когнитивно увреждане, а един е имал фронтотемпорална деменция. Докладът за обсъждания в публикацията случай обаче е неповторим с това, че е първият отчет на дежа веку със споменна конфабулация, който проучва мозъчната интензивност със сканиране, прави оценка CSF на пациента и включва повтарящи се невропсихологични проби .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР