Мъж, който ще бъде първият екзекутиран бял човек от американския

...
Мъж, който ще бъде първият екзекутиран бял човек от американския
Коментари Харесай

Първият бял мъж, който ще бъде екзекутиран за смъртта на афромариканец във Флорида часове преди смъртта си: Съжалявам, готов съм да умра

Мъж, който ще бъде първият екзекутиран бял човек от американския щат Флорида за ликвидиране на афроамериканец, твърди, че е подготвен да почине. 53-годишният Марк Асай бе наказан на гибел през 1987 година за убийството на чернокожия Робърт Лий Букър и испанския травестит Робърт Макдауъл и от този момент той чака своята екзекуция.    В навечерието на изтезанието си в четвъртък Марк в изявление за News4Jax, през сълзи проговори за убийствата, за това по какъв начин е разкрил религията и за какво усеща, че би трябвало да бъде освободен или екзекутиран неотложно.

Запина, дали желае да каже нещо, Асай през сълзи сподели: " Съжалявам, нещата излязоха отвън надзор ".

Обяснявайки, че е умъртвил Макдауъл по време на " нервно лудост ", Асай сподели, че двамата били другари, до момента в който жертвата не взела назаем пари от него и не му ги върнала. " Познавах Робърт Макдауъл като Рене. И преди сме се засичали. Общувахме. Един път ми изиска пари и аз му дадох. После си споделих, че като го видя ще му сритам задника, само че в никакъв случай не съм желал да го умъртвявам. Просто по този начин се случи ", споделя Асай.

Той твърди, че е бил толкоз пийнал, че е бил в безсъзнание, когато е прострелял Макдауъл шест пъти, както и че " просто не помни какво е правил ".

През по-голямата част от процеса, а и по-късно, прокурорите твърдяха, че убитият травестит също е негър, подвеждайки се от неговия загар, и че убийствата са осъществени на расова основа. Едва на скоро управляващите признаха, че е позволена неточност. Властите също прибавиха, че татуировките на Марк, основани на концепцията за превъзходството на бялата раса, са послужили в тази ситуация като мотив за " предрешение ".

Марк отхвърля да е последовател на концепцията за превъзходството на бялата раса. По думите му, той си направил татуировките тъй като това било " метод за оцеляване в рисковия затвор ", в който той е бил вкаран на 19-годишна възраст за кражба и кражба на кола. " Имал съм другари афроамериканци през целия си живот. Но в никакъв случай не ми се е налагало да пребивавам в рискови ситуации, трябваше да се оправям както мога ", споделя Марк.

Той също твърди, че е бил прекомерно грубо осъден за убийството на Макдауъл. Той отхвърля да е убивал Букър, който го бил измамил при договорка с опиати. С убийството на Букър Марк е обвързван посредством балистична експертиза. Той обаче упорства, че тя не е годна. Марк е уверен, че е наказан прекомерно сурово на гибел за убийството на Макдауъл тъй като то е било обсъждано като расово стимулирано.

Сега той желае обвиняването против него да бъде променено на ликвидиране втора степен, а надлежно и присъдата, и той да бъде освободен поради излежаното към този момент в пандиза време. Ако това въпреки всичко не се случи, по думите му, той избира да почине.

" Не, не желая да пребивавам повече в пандиза. Затвора си е затвор. Вече съм лежал в него 36 години. Ако задачата на пандиза не е реализирана до в този момент, тя в никакъв случай няма да бъде реализирана ", споделя той. Асай, който е християнин, споделя, че вярата го успокоява в часовете преди гибелта, че той е подготвен да почине.

Очаква се Асай да бъде убит в 18:00 часа локално време със смъртоносна инжекция.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР