Магистратите против политическа намеса в работата имОбвинител №1 обори твърденията

...
Магистратите против политическа намеса в работата имОбвинител №1 обори твърденията
Коментари Харесай

Прокурори от цялата страна подкрепят Гешев

Магистратите срещу политическа интервенция в работата им
Обвинител №1 обори изказванията за интервенция в следствието на атентата

70 инспекции от 2018 година до момента

Няма да позволим да ни бъде оказвано въздействие и напън в работата ни, ще продължим да работим в полза на българските жители, без да се съобразяваме с политически въздействия и всевъзможни други опити за намеси при извършване на служебните ни отговорности. Това оповестиха през днешния ден магистратите от Апелативна прокуратура-Пловдив. Заедно с сътрудниците си от Стара Загора и Видин те се причислиха в поддръжката си към позицията на основния прокурор Иван Гешев, че правосъдната власт е подложена на политически офанзиви. По-рано сходни заявления изпратиха прокурорите от София, Варна, Разград, Добрич, Силистра, Шумен и Търговище.

Както писа “Труд news ”, в понеделник при невиждано изказване Гешев разкри хронологията на заговора за отстраняването му и ескалацията, последвала атентата на 1 май против автомобила му. Той пусна 35-минутен запис на собствен диалог с члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев, който се явява в ролята на медиатор сред основния прокурори и неназовани политици, които му желаят оставката. Пред Стоев Гешев се прави, че е подготвен да я подаде и договаря с него за изискванията - желае цялостни гаранции за себе си и фамилията си, че сходен атентат няма да се повтори, споделя, че желае да напусне поста си и да стане елементарен прокурор във Върховна административна прокуратура. В диалога се въртят имената на Румен Радев, Бойко Борисов, именуван и Банкята, Мария Габриел - Европейката, Крум Зарков - Сорбоната, членове на Висш съдебен съвет и други

Гешев посочи, че от самото начало не е имал никакво желание да подава оставка, само че е желал да разбере кои сили стоят зад офанзивата против него. Той отхвърли да е правил записа на диалога със Стоев, който е бил предаден на флашка на негова служителка. Показа и анонимно писмо, в което го заплашват, че в случай че до 10 ч в понеделник - 15 май, не подаде оставка, ще бъде натиснат клавишът “ентър ”. Анонимният създател написа: “Оставам с положителни усеща към теб и фамилията ти. А пък някой ден може и ти да почерпиш пура и уиски. ”

Днес бе публикувано и мнение на Гешев във връзка настояването на шестимата членове от Прокурорската сътрудници на Висш съдебен съвет. Той оборва тезата им, че е нарушил служебните си отговорности като е дал джука заповед да се допусне израелски специалист до мястото на атентата, като сочи, че в този интервал е бил отпуск и го е замествал Борислав Сарафов.

От прокуратурата пък разпространиха информация, съгласно която е имало 70 инспекции на сигнали против Гешев от 2018 година насам, още до момента в който е бил началник на Специализираната прокуратура. Те са били подавани от жители, юристи, неправителствени организации, медии други Проверявани са били и изказвания за престъпления на Гешев, съдържащи се в настояванията за отстраняването му, внасяни във Висш съдебен съвет от правосъдните министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова. Многократно основният прокурор е давал пояснения при инспекции на сигналите и в никакъв случай не е имало спънка елементарен прокурор да стартира следствие против основния, прецизират от държавното обвиняване.

Членове на Висш съдебен съвет подразнени от израза “политически отпадък ”
Второ искане за освобождение на основния прокурор
Процедурата по първото към този момент тече



На съвещанието на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет предходната сряда опозицията против Гешев поведе Калина Чапкънова.

Четирима членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) внесоха второ предложение за освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Това са Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова, които на 12 май се подписаха и под първото искане за предварителното преустановяване на мандата на Гешев, по което към този момент стартира да тече процедура във Висш съдебен съвет. Под второ искане липсват имената на Светлана Бошнакова и Иван Дамянов. За Бошнакова се разбра, че е била търсена от сътрудниците си да се подписва, до момента в който е в “Пирогов ”, а Дамянов е в отпуск и до края на месеца е в Япония.

Според четиримата Гешев е направил дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт. Те цитират като неприемливи думите му от 15 май, когато основният прокурор демонстративно си скъса оставката.

“В общественото си изказване, разяснявайки страната, в която живеем, опорките и хибридните офанзиви против прокуратурата, основният прокурор господин Гешев съобщи: „... апропо, ясно е какъв е политическият отпадък в Народното събрание. Извинявам се за този израз..., съдейки от изказванията на някои, по този начин наречени политици... (с жест за кавички),... и е време да бъде изметен този, както споделих, политически отпадък... ”, сочат в настояването си Стоев, Чапкънова, Кузманов и Мутафова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР