Магистрати от спецпрокуратурата излязоха с обръщение към главния прокурор Сотир

...
Магистрати от спецпрокуратурата излязоха с обръщение към главния прокурор Сотир
Коментари Харесай

Магистрати се оплакаха на Цацаров: Спецсъдът ще блокира

Магистрати от спецпрокуратурата излязоха с послание към основния прокурор Сотир Цацаров с искане за възстановяване на материалната им база. 

Причината е че постройката, в която се обитават спецпрокуратурата и спецсъдът, е изчерпала опциите си, а в това време с промени в Наказателно-процесуалния кодекс двете магистратури се натоварват с делата с корупцията по високите етажи на властта. 

Прокурорите от Специализирана прокуратура и Апелативна профилирана прокуратура и техните ръководители насочат искане към Цацаров въпросът за материално-техническа база и кадровата обезпеченост да бъде подложен от него на разискване: 

Мотивирани сме преди всичко от дълбокото схващане за това, което българското общество и жителите чакат от нас, а точно - действителни резултати в битката с проведената престъпност, а към този момент и с корупцията по високите етажи на властта. Осъзнаваме, че това няма по какъв начин да се случи при липса на съдействие сред институциите и органите на правосъдната власт.

От напрежението в системата интерес има единствено престъпността, считат прокурорите. В същото време има упования към българския съд, който обаче работи при " ужасяващи материални условия и тежки кадрови проблеми ". Прокурорите декларират също, че проблемите на съдиите от спесъда рефлектират и върху тяхната работа, а оттова и на " цялостното остро чувство за неправда в българското общество ".

Прокурорите правят оценка намесата на Цацаров, който незабавно след измененията в Наказателно-процесуален кодекс, е съдействал за увеличение на състава на магистратите и правосъдните чиновници. Не по този начин обаче стоял въпросът по отношение на Специализирания углавен съд и Апелативният профилиран углавен съд.

" Към момента работещите в профилираните органи магистрати и правосъдни чиновници се обитават в една и съща постройка, която с изключение на от тях се употребява също и от чиновниците и администрацията на Държавната комисия по сигурността на информацията.

Въпреки изцяло усвоената повърхност на постройката, нейният потенциал неведнъж е превишен. Към момента, без каквото и да е пресилване, извънредно неприятните материално-битови условия основават предпоставки за неспазване даже на минималните условия към здравословните и безвредни условия на труд ", се показва в обръщението.

Според него сега постройката не подхожда на размера на работа на профилираните съдилища и прокуратури, а кабинетите на магистратите не подхождат на условията за площ на работното място.

В него се показва също, че в постройката на съда само четири зали са приспособени за осъществяване на открити правосъдни съвещания, а архитектурата на постройката не разрешава тя да бъде преустроена. 

Според прокурорите има действителна заплаха от блокиране работата на съда: 

Наред с проблемите по сградния фонд и материалната осигуреност, налице е и необезпечаване с нужния кадрови състав /магистрати и правосъдни чиновници в СпНС и АпСпНС/. Към датата на влизане в действие на промените на процесуалния закон в СпНС са налице 18 заети щатни длъжности за съдии.

Очевидно не се чака скорошно решение във връзка с щатната бройка. Мнението ни е, че сходен метод не държи сметка за отрицателния резултат, който би имал освен върху активността на СпНС, само че и върху цялостната активност на профилираните органи и публичните упования към работата им.

Прокурорите изясняват, че в съда постъпват доста и огромни по размер каузи и претенции за разрешаване и одобряване на осъществените дейности по следствие. 

В същото време спецпрокуратурата задържа максимален брой лица в страната, който обаче повишен 3.5 пъти от 2016 година до момента.

" Всичко това идва да покаже, че наред с рутинната активност по разглеждане на пренесените в правосъдна фаза наказателни производства, съдиите от СпНС правят и активност, която въпреки и свойствена за всеки първоинстанционен съд, в този случай е в невиждан размер. Това довежда в нередки случай до основаване на условия за слагане под подозрение ефикасното осъществяване на следствие, защото вероятно забавеното издаване на позволение за осъществяване на насилствени дейности по следствието – въпреки и обосновано от справедлива неспособност, каквато е несъразмерната натовареност – не е в държавен и публичен интерес ", показват още прокурорите.

Доста постоянно се налагало съдът да се произнася и в извънработно време, просто тъй като за идващия ден имало планувани каузи.

Прокурорите се обръщат към Цацаров:

Настоящото послание към Вас, цели да изрази апел ЗА СЪДЕЙСТВИЕ на подписалите го магистрати и изпитваната неустановеност към бъдещата активност на профилираните органи на правосъдната власт. Макар и осъществяващи друга активност: прокуратурата – по покачване и поддържане на обвиняване и контрол за правда, а съдът – по правосъдие, и двата органа като част от единната правосъдна власт преследват едни и същи цели, а точно отбрана правата и законните ползи на жителите, юридическите лица и страната.

Разгледани пред призмата на наказателните каузи, тези съществени цели се показват в устрема към откриване на обективната истина, към даване на бързо, качествено, дейно и заслужено правораздаване.
``
С оглед гореизложено, Ви молим за подпомагане от Ваша страна, от страна на Висш съдебен съвет и министъра на правораздаването госпожа Цецка Цачева, за разискване и решение в границите на законовите благоприятни условия по поставените нетърпящи отсрочване проблеми.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР